Aktuální článek
Infarkt

Infarkt

  • Mnoho lidí v poslední době (znovu) nachází zálibu ve stolních hrách, které jsou zábavné, ať už užíváte jakékoli drogy, nebo dokonce neužíváte vůbec žádné. V tomto seriálu vám budu představovat stolní hry, k nimž se dostanu a jež sám považuji za zábavné a hodné hraní.

Infarkt je hra postavená na černém humoru a točí se kolem civilizačních nemocí, nezdravého životního stylu a kompromisů mezi zdravím a úspěchem. Spadá do kategorie zvané worker placement, tedy umisťování dělníků, a je určená pro dva až pět hráčů. Systém hry není ničím novátorský, ale díky originální tématice to ani příliš nevadí. Infarkt je velice intuitivní a jednotlivé hry trvají jen něco přes půl hodiny, takže zaučení nových hráčů je rychlé a nezdržuje. Jediné, co mě na hře skutečně odrazuje, je naprosto nevkusně zpracovaný obal, v kterém bych očekával spíš vibrátor nebo umělou vagínu než stolní hru.

Jak se to hraje

Hráči dostanou po třech akčních figurkách používaných v každém kole k výběru akcí, trochu peněz a pár předmětů do začátku. Každý hráč má několik ukazatelů svého zdravotního stavu, které se postupně zhoršují, dokud jeden z nich nedosáhne maxima a hráč nezemře. Tyto ukazatele jsou cholesterol, vysoký tlak, deprese, cukrovka a rakovina. Některé z těchto ukazatelů se navíc ovlivňují, takže pokud máte například silnou nadváhu, zhoršuje se vám každé kolo i cukrovka.

Akce se volí na herním plánu, kde si můžete vybrat mezi prací, nákupem v supermarketu, v lékárně nebo na bleším trhu, návštěvou posilovny a cestou domů. Práce přináší peníze, ale zhoršuje náladu. V supermarketu nakoupíte jídlo, pití a cigára, v lékárně prášky, na bleším trhu můžete vyměňovat předměty, které již máte, za jiné. Posilování vám zvedne náladu a sníží nadváhu, ale stojí peníze a nakonec ve svém domečku můžete sednout k televizi a ládovat se nebo uspořádat párty s povinnou účastí, na které naservírujete spoluhráčům spousty nezdravého jídla, abyste jim pokazili jejich čerstvě nabytou fyzičku.

Protože máte tři figurky, můžete v každém kole použít tři různé akce. Aby toho stresu nebylo málo, na začátku kola se vždy vyloží karty událostí, kterých je o jednu více než hráčů. Jeden po druhém si pak každý musí jednu vybrat a náležitě trpět. Třeba taková návštěva tchyně dokáže zvednout tlak i pořádně zahýbat ukazatelem duševního zdraví. Když jeden z hráčů už neunese břímě osudu a zajede pod drn, ostatní se mu musí složit na pohřeb, jinak jim provinilost zhorší beztak nalomenou psychiku. Vyhrává ten, kdo přežije.

Hlavní tahák hry

Klasický herní systém použitý v netradičním prostředí. Hra vyznívá velmi ironicky a člověka nutí k zamyšlení nad zbytečností některých stresů a pomíjivostí života. Dost ale bylo filozofie. Je zábava hrát hru, ve které není cílem být někde první nebo nahromadit víc majetku než ostatní. V Infarktu se jen snažíte nějak přežít. Hra se často dostává do stavu, kdy většina hráčů má několik ukazatelů v kritických hodnotách a jen čekají na ránu z milosti, která dříve nebo později přijde, což je frustrující a zábavné zároveň.

Hodnocení

Infarkt ukazuje, jak vás malé každodenní strasti postupně zabíjejí a když se chce člověk trochu odreagovat, zabíjí se ještě víc. Celé je to vtipná alegorie na moderní způsob života. Infarkt je zábavná hra a za ty peníze stojí. Jestliže nestojíte o novátorský herní systém, ale jenom byste si rádi zahráli hru se zajímavým motivem, jděte do toho.

Zábava bohužel nevydrží na dlouho, protože v rámci žánru spíše kratší herní doba má ten negativní důsledek, že se celá hra rychle okouká. Zahrajete si ji nejspíš tak dvacetkrát a odložíte ji někam na dno skříně. Několik desítek hodin zábavy pro partu lidí mi ale přijde za pětistovku jako dobrá koupě.


 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!