Aktuální článek
IACM ZPRAVODAJ: NOVÁ STUDIE ODHALILA, PROČ KONOPÍ U NĚKOHO VYVOLÁVÁ PARANOIU

IACM ZPRAVODAJ: NOVÁ STUDIE ODHALILA, PROČ KONOPÍ U NĚKOHO VYVOLÁVÁ PARANOIU

  • IACM Zpravodaj - ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro kanabinoidní léčbu (IACM) přinášíme zprávy a studie ze světa léčby konopím. (www.cannabis-med.org)

Užívání konopí může mít různý účinek, co se týče úzkostných stavů. U někoho vyvolává paranoiu a u jiných mírní úzkost. Vědcům z Vanderbiltovy univerzity v americkém Nashvillu se nyní podařilo popsat složitý vztah mezi užitím konopím a zcela odlišnými změnami úzkostných stavů u různých uživatelů.

V úvodu studie, jež vyšla v žurnálu Neuron, autoři potvrdili, že kanabinoidní receptory se v hojné míře nacházejí v části mozku, která je zodpovědná za panické a úzkostné reakce – v amygdale.

Dr. Sachin Patel vysvětluje: „Nyní s jistotou víme, že tuto část mozku ovlivňuje jak hladina stresu, tak užití konopí – a to může od základů změnit naše chápání buněčné komunikace v amygdale.“

Výzkum probíhal na myších a jako první také prokázal, že přímo v amygdale jsou nervovými buňkami produkovány endokanabinoidy, jež jsou tělu vlastní. Týmu se podařilo identifikovat dva odlišné mechanismy působení těchto endokanabinoidů, které primárně blokují úzkostné reakce a mírní pocit strachu a mohly by podle Dr. Patela „pomoci vysvětlit i to, jak na úzkostné stavy účinkují kanabinoidy obsažené v konopí.“ Také se podařilo zjistit, že kanabinoidní receptory pravidelných uživatelů konopí mohou být časem utlumeny, čímž by se vysvětlilo, že paranoidní stavy zažívají spíše začátečníci než dlouhodobí uživatelé.

V závěru se uvádí, že „uživatelé většinou tvrdí, že jim konopí od úzkostí pomáhá, nicméně u nezanedbatelného procenta se projevuje efekt opačný, a proto je potřeba pokračovat s výzkumy v této oblasti.“

Zdroj: www.cell.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!