Aktuální článek
Opravdu chcete pomoci lidem s ALS? Bojujte za legalizaci konopí

Opravdu chcete pomoci lidem s ALS? Bojujte za legalizaci konopí

  • „Charitativní“ akce Ice Bucket Challenge (volně přeloženo jako „Polej se kbelíkem s ledovou vodou“) se jako blesk šíří po sociálních sítích, získává významné finanční prostředky na výzkum a zvyšuje povědomí lidí o málo známém onemocnění – Amyotrofické laterální skleróze (ALS), které se běžné říká „Lou Gehrigova choroba“. Ve skutečnosti je ale desítkám tisíc pacientů po celém světě upírán jeden lék, jenž dokáže přinést potřebnou úlevu od často nesnesitelných bolestí a výrazně zlepšit kvalitu života – konopí.

ALS je neurologické onemocnění, v jehož důsledku dochází k degeneraci a odumírání neuronů zajišťujících pohybové funkce, což vede ke ztrátě pohyblivosti a schopnosti ovládat vlastní svaly a eventuálně až k celkovému zakrnění a degeneraci. Pacienti trpí celou řadou bolestivých symptomů od cukání ve svalech přes křeče až po celkové oslabení svalové soustavy a deprese. Většina lidí, jimž je ALS diagnostikováno, do tří až pěti let zemře – obvykle v důsledku selhání dýchací soustavy.

Peníze na výzkum, který zcela ignoruje účinný lék

Během pár týdnů se díky virální internetové akci Ice Bucket Challenge podařilo vybrat několik desítek milionů dolarů na výzkum nových léků v rámci organizace ALS Associaton. Kbelík s ledovou vodou si na hlavu vylévají celebrity ze světa showbyznysu, veřejně známé osobnosti, a dokonce i několik významných politiků. Povědomí o této doposud málo známé nemoci se tak zvyšuje, nicméně naprostá většina z účastníků akce vůbec netuší, že jeden velmi účinný a netoxický lék existuje, ale z důvodu celosvětové prohibice není pacientům ani výzkumníkům a vědcům dostupný.

 Cathy Jordanová trpí ALS déle než dvacet let a podle vlastních slov přežila zhruba čtyřikrát déle než naprostá většina pacientů s touto nemocí právě díky užívání konopí.

Přitom za posledních dvacet let byly provedeny desítky studií, jež prokázaly, že konopí pomáhá s různými symptomy ALS, ať už se jedná o jeho analgetické účinky při bolestech, nebo o zmírnění svalových křečí. Mimoto snižuje tvorbu slin, čímž snižuje pravděpodobnost nadměrného slinění, jež je u pacientů trpících ALS typické. Studie provedená na Washingtonské univerzitě, která analyzovala anonymní výpovědi pacientů, navíc potvrdila, že u mnoha z nich funguje konopí i jako účinné antidepresivum.

Další výzkumy a studie, které zatím nebyly prováděny na lidech, ale pouze na zvířatech a buňkách, ukazují, že konopí má výrazné antioxidační, protizánětlivé a neuroprotektivní účinky.

Naprostá většina z účastníků akce vůbec netuší, že jeden velmi účinný a netoxický lék existuje, ale z důvodu celosvětové prohibice není pacientům ani výzkumníkům a vědcům dostupný.

Studie zveřejněná v roce 2010 v odborném časopise American Journal of Hospice and Palliative Medicine přišla se závěry, podle nichž látky v konopí zpomalují progresi onemocnění a prodlužují životnost postižených buněk, což podle autorů znamená, že „konopná léčba by mohla výrazně zpomalit postup nemoci a potenciálně prodloužit očekávanou délku a zvýšit kvalitu pacientova života“.

 

Trpící pacienti na hraně zákona

Přestože by tyto informace mohly být naprosto zásadní pro ty z nás, kdo trpí Lou Gehrigovou chorobu, veřejnost o nich neví. Po celém světě ale přibývá pacientů, kteří v zoufalosti nad svým stavem pátrají po internetu a pročítají vědeckou literaturu a na vlastní pěst zkoušejí konopnou léčbu. Sami se tak ale vystavují mnohdy velmi tvrdým postihům za nakládání s „drogami“.

Mediálně velmi známým případem se stal zásah po zuby ozbrojeného policejního komanda v domě Cathy Jordanové z Floridy, která měla na zahradě 23 rostlin konopí. Tato žena trpí ALS déle než dvacet let a podle vlastních slov přežila zhruba čtyřikrát déle než naprostá většina pacientů s touto nemocí právě díky užívání konopí. Její případ obletěl celé Spojené státy a dostal se i do Evropy, načež se zvedla vlna odporu odmítající agresivní zásah proti těžce nemocné seniorce, jíž byl odebrán jediný lék, který ji dokázal pomoci a držel ji při životě.

 Konopná léčba by mohla výrazně zpomalit postup nemoci a potenciálně prodloužit očekávanou délku a zvýšit kvalitu pacientova života.

V důsledku toho vznikl návrh zákona, který by na Floridě uzákonil užívání konopí k léčbě této a dalších vážných nemocí, přičemž o jeho schválení rozhodnou za necelé dva měsíce sami občané státu v referendu (průzkumy přitom ukazují, že návrh má výraznou, zhruba osmdesátiprocentní podporu).

Zkusme se proto všichni zamyslet ještě předtím, než si vylijeme ledovou vodu na hlavu, zda bychom pro pacienty trpící touto závažnou chorobou nemohli udělat více než darovat pár stovek korun na výzkum, který za posledních deset let nebyl schopen vyprodukovat jediný účinný lék – a přitom existuje netoxický a vysoce účinný lék, jenž je vytrvale ignorován…

Zdroj:

http://ajh.sagepub.com/content/27/5/347
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15055508
http://mynews13.com/content/news/cfnews13/news/article.html/content/news/articles/cfn/2013/2/27/medical_marijuana_bi.html?cid=rss
http://www.celebstoner.com/news/marijuana-news/2014/08/23/cannabis-and-als-the-cathy-jordan-story/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!