Aktuální článek
5 hlavních rozdílů – Indika vs. Sativa

5 hlavních rozdílů – Indika vs. Sativa

  • Dávno je tomu, co všichni jen užívali a bylo jim jedno, co to je. Informovanost o trávě se neustále prohlubuje, a tak nebude na škodu shrnout si, v čem spočívá základní rozdělení konopných rostlin.

Konopí může být rozděleno na dva hlavní druhy: indika (konopí indické) a sativa (konopí seté). Je tu ještě jeden méně známý poddruh, zvaný ruderalis (konopí rumištní), který má svoji domovinu v severských oblastech, jako je například Sibiř. Tyto rostliny jsou malé a mají krátký, tříměsíční životní cyklus. Právě z nich byly postupem času vyšlechtěny samonakvétací odrůdy. Soustřeďme se však jen na dva hlavní druhy. Musíme vzít ještě v potaz, že v současnosti je velice nezvyklé najít geneticky čisté indiky nebo sativy, protože většina současných odrůd jsou kříženci neboli hybridy těchto dvou dříve separátních linií.

V současnosti je nezvyklé najít geneticky naprosto čisté indiky nebo sativy.

Indika pochází ze severnějších oblastí, jako je Pákistán, Afghánistán, Nepál nebo Turecko, tedy obecně z Asie nebo z indického subkontinentu.

Sativa původně pochází z oblastí kolem rovníku, ze zemí jako Kolumbie, Mexiko, Thajsko nebo Kambodža.

1. Velikost

Indika je nižší, robustnější, a tím i vhodnější pro indoorovou kultivaci. Více se větví a má silnější stonek. Sativa roste do větší výšky a zejména venku v květnících nebo ve volné zemině dokáže dosáhnout i hodně přes tři metry výšky. Jednotlivá patra mají mezi sebou větší rozestupy a větví je celkově méně.

2. Účinek

Efekt typické indiky je fyzický a sedativní. Celkově uvolňuje a podporuje spánek. Působení sativy nejvíce ovlivní mozek, účinek je energizující a stimulující. Mějte ale na paměti, že toto jsou stereotypy. Účinky mohou být na základě konkrétní odrůdy i podle duševního a fyzického stavu uživatele velmi různorodé.

3. Léčebné využití

Indika se hodí zejména pro úlevu od bolesti a k léčbě nespavosti. Tento druh konopí se obvykle užívá večer nebo na noc, případně těsně před spaním. Indika má obecně vyšší obsah THC a nižší obsah CBN/CBD.

Výhody indiky:

  • Úleva od bolesti
  • Relaxace svalů
  • Zklidnění
  • Zvýšená chuť k jídlu

Sativa je naproti tomu užívána spíše přes den pro své energizující a antidepresivní účinky. Typicky má velmi stimulující efekt a podporuje kreativní myšlení. Sativa má nižší obsah THC a vyšší obsah CBN/CBD.

Výhody sativy:

  • Úleva od úzkosti
  • Zlepšení nálady
  • Stimulace
  • Zlepšení koncentrace

4. Doba květu

Čistá indika obyčejně dozrává v říjnu a samotná doba květu trvá kolem šesti týdnů až dvou měsíců. Indiky také po začátku kvetení na rozdíl od sativ už příliš netáhnou do výšky.

Sativám trvá cesta od semínka k palicím mnohem déle. Rostou pomaleji, později nakvétají a samotná doba květu může trvat i plné tři měsíce. Nepředpokládejte u čistých sativ sklizeň před koncem listopadu.

5. Sklizeň

Indika obvykle poskytuje objemnější úrodu, protože je podsaditější a nabízí větší sklizeň v poměru k osázené ploše. Květy jsou tvrdé a kompaktní, hustě narostlé a poseté pryskyřicí.

Sativa pěstovaná na dostatečném prostoru může narůst do gigantických rozměrů a přesáhnout celkový výnos indiky. Květy jsou vzdušnější, řidčeji narostlé a méně pryskyřičné.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!