Aktuální článek
Legenda: Strain Hunters

Legenda: Strain Hunters

  • Strain Hunters jsou první reality show ze světa konopí. Hlavními hrdiny jsou šlechtitelé z Greenhouse Seeds, kteří hledají nový genetických materiál mezi pěstiteli po celém světě.

Současný svět je různými reality show prosycený. Obzvláště satelitní kanály nabízejí historické, archeologické, nákupní, kuchařské a vůbec všechny myslitelné podoby těchto pořadů. V roce 2008 tak spatřil světlo světa první film pod značkou Strain Hunters, který sleduje hlavní tváře Greenhouse Seeds na cestách po světě při hledání zajímavých odrůd, debatách s místními a diskuzích nad novými objevy.

Ať už si člověk o Greenhouse Seeds myslí cokoli, nelze jim upřít v konopném světě neviděný talent pro marketing. Strain Hunters jsou jen jedním z projevů tohoto nadání. GHS jsou ve svém oboru, tím, čím je Apple v oblasti elektroniky. Pohled odborné veřejnosti je spíše nelibý, ale peněženky zákazníků rozhodují jinak.

Co předcházelo „Lovcům odrůd“

Už od přelomu tisíciletí šli v GHS s dobou a u většiny svých odrůd nabízeli online videa, kde byly rostliny vidět v růstu, na květu i při sklizni, takže člověk měl vynikající představu, co ho čeká. Navíc ve videích ukazovali skutečně výstavní kusy, takže i když člověk neměl vyloženě zájem danou odrůdu pěstovat, mohl se prostě jen kochat skutečně dobře odvedenou prací. Lze předpokládat, že právě tato prezentační videa položila základ budoucímu projektu Strain Hunters.


Účinkující

Tým Strain Hunters tvoří tři lidé, hlavní jména GHS. Je to hlava seedbanky Arjan (který sám sebe tituluje The King of Cannabis), Ital Franco, který funguje jako Arjanova pravá ruka, a nakonec Simon, protože čím by byla show o trávě bez dredaře. Všichni používají dobře srozumitelnou angličtinu, takže ani českému divákovi by nemuselo vadit, že Strain Hunters se velmi špatně shání v otitulkované podobě.

Proběhlé expedice

Do dneška bylo natočeno šest filmů se čtyřicetiminutovou až hodinovou stopáží a bezpočet drobnějších tematických videí. Všechny velké filmy jsou pojaty jako expedice do jedné oblasti. Celkové pojetí filmů trochu připomíná speciály Top Gearu, kdy ústřední postavy také putují neznámou zemí a sbírají zážitky. Jen Arjan a spol k tomu sbírají i semínka. Dosud proběhly expedice do Indie, na Jamajku, do Svazijska, na ostrovy Trinidad a Svatý Vincent (jedna expedice), do Maroka a do Malawi. V Malawi to v roce 2008 celé začalo. Je vidět, že Afrika je velice oblíbenou destinací a při Arjanově zálibě v rovníkových sativách se tomu nelze divit. Filmy neobsahují jen pobíhání po divočině a hledání políček, ale nabídnou i pohled do (nejen konopné) kultury dotyčných národů, stejně jako značné množství postřehů autorů o pěstování, šlechtění i konzumaci konopí.

Filmy zdarma

Greenhouse Seeds excelují v prezentaci a Strain Hunters to jen dokazují. Jedná se o nadčasový projekt, který jistě bude mít své diváky i za dekádu nebo dvě, protože filmy jsou doslova přecpány úžasnými záběry skutečně masivních venkovních polí. Dozvíte se z nich také spoustu informací o pěstování konopí a jeho historii v dané zemi. Pokud jste dosud žádný díl Strain Hunters neviděli, napravte to. Všechen natočený materiál je k dispozici zdarma na Youtube a byla by chyba toho nevyužít.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!