Aktuální článek
Recenze na Feťáka Williama S. Burroughse

Recenze na Feťáka Williama S. Burroughse

  • Kultovní román vyšel poprvé ve Spojených státech roku 1953, tedy v době, kdy v zemi vládla antikomunistická hysterie a konformismus, takže Burroughsovo dílo do detailu popisující život člověka závislého na heroinu vyvolalo velký odpor – a zároveň si získalo zaslouženou popularitu.

Během prvních šesti měsíců se knihy, kterou Burroughs vydal pod pseudonymem William Lee, prodalo více než 100 000 kusů, ačkoli společenská situace rozhodně nepřála jakékoli otevřené debatě o drogách či dokonce pozitivně laděným popisům života jejich uživatelů (ještě navíc když šlo o homosexuála). I z toho důvodu byla kompletní necenzurovaná verze publikována až o 25 let později – v roce 1977 (český překlad z pera Josefa Rauvolfa vyšel v roce 2011).

 

Heroin jako způsob života

Místy až brutálně upřímná a otevřená zpověď, která je v podstatě Burroughsovou autobiografií, popisuje život jednoho „feťáka“ se závislostí na „Droze“ (v originále Junk, konkrétně myšleno heroin) a prostředí, které takového člověka obklopuje.

Čtenář má tak možnost pozorovat plaché a zmatené dítě v předválečné Americe, jeho dospívání a rozlet do světa, který skončí návratem do newyorského undergroundu a kriminálního prostředí plného drog.

Zde nás autor seznamuje se základní rovnicí svého života a vysvětluje rozdíl mezi uživateli marihuany, alkoholu a heroinu: „Na rozdíl od alkoholu nebo trávy není Droga prostředkem k rozšíření radosti ze života. Droga není rozšoupnutí. Je způsobem života.“

Knihu Feťák můžete zakoupit v eshopu edice Legalizace za 249 Kč.

Zároveň se ale postupně probírá svým vědomím a svědomím a dochází k závěru, že heroin, jenž má především fyzické účinky, nenabízí dostatečné duchovní povznesení. Uvažuje proto, že se vydá až do Jižní Ameriky, aby zde léčil svou závislost pomocí psychedelické substance – ayahuascy. Svým způsobem tak o mnoho let předbíhá první experty na látky měnící vědomí a výzkumy jejich účinků na lidskou psychiku.

I proto celý román působí tak nadčasově a aktuálně – Feťák je zkrátka a dobře hodnotnou zpovědí, hlubokým zamyšlením, skrytým varováním a skvělou četbou v jednom.

 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!