Aktuální článek
Země, u níž by to málokdo předpokládal, by mohla produkovat 10 procent veškerého světového konopí

Země, u níž by to málokdo předpokládal, by mohla produkovat 10 procent veškerého světového konopí

  • Na konci října zemřel zambijský prezident Michael Sata a Zambii se tak naskýtá příležitost změnit kurz a využít novou zemědělskou plodinu, která by mohla oživit místní hospodářství – a tou plodinou je konopí. Ačkoli v žádné africké zemi konopí není oficiálně legální, Peter Sinkamba, jenž oznámil svou kandidaturu pod vlajkou Strany zelených, přislíbil právě toto.

Zambie je od šedesátých let minulého století významným producentem mědi, ale přední ekologové – mezi nimi právě i Peter Sinkamba – volají po nové éře hospodářství, jež bude šetrné k životnímu prostředí.

Pragmatický kandidát na nového prezidenta

Tento muž ve své zemi hodlá, jako první v Africe, legalizovat marihuanu pro léčebné účely, což by pro tento konzervativní stát představovalo obrovskou změnu. Přebytečnou úrodu pak plánuje vyvážet, čímž by si Zambie mohla přijít na miliardy dolarů.

Zdá se přitom, že Sinkamba má opravdu předpoklady k tomu, aby svého cíle dosáhl. Na vysoké škole se stal předsedou studentské unie a byl posléze vyloučen, jelikož uspořádal protest proti vládním škrtům ve školství. Kvůli svým aktivitám se ocitl na černé listině mnoha zambijských firem a jedinou možností pro něj bylo podnikání, proto začal vyvážet různé zboží, vydělal si pěkných pár milionů a stal se „milionářským playboyem“.

Když se podíváme na celosvětové trendy, uvidíme, že vše směřuje k legalizaci konopí.

Peníze však Petera Sinkambu očividně nezkazily – zatoužil udělat něco dobrého pro svou zemi, a proto odešel ze světa obchodu a založil neziskovou organizaci Citizens for a Better Environment (CBE). Právě díky ní mohl realizovat své politické sny a dostat se až k legalizaci konopí.

„Lidé u nás marihuanu konzumují odedávna,“ sdělil Sinkamba britskému listu Guardian. „Po celé zemi ji pěstují ve velkém, samozřejmě pro černý trh … Naše řešení je jednoduché: stačí ji legalizovat.“

Díky tomuto plánu by Zambie mohla získat až desetiprocentní podíl na celosvětovém trhu s konopím.

Odborníci v oblasti mezinárodní kontroly drog mají o tomto ambiciózním plánu pochyby, a to v právním i ekonomickém ohledu – Peter Sinkamba by totiž musel v globální drogové politice nalézt skuliny, aby mohl s konopím jménem státu obchodovat (viz článek „Legalizace konopí versus mezinárodní smlouvy“).

„Když se podíváme na celosvětové trendy, uvidíme, že vše směřuje k legalizaci konopí,“ vysvětluje Sinkamba. „Ale my nechceme být poslední. Naopak, chceme být světovými průkopníky.“

Zdroj: http://hightimes.com/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!