Aktuální článek
Recenze na knihu Nula nula nula

Recenze na knihu Nula nula nula

  • Italský novinář Roberto Saviano získal světovou popularitu v roce 2006 vydáním napínavého thrilleru Gomora z prostředí neapolské mafie, v němž vycházel z vlastních zážitků a dlouholeté investigativní činnosti. Od té doby žije pod neustálou policejní ochranou, přesto nadále čile publikuje a jeho poslední bestseller píchá do dalšího vosího hnízda – mezinárodního obchodu s kokainem.

Z prostředí Neapole ovládané mafií Camorra se autor přesouvá do globalizovaného světa války proti drogám, kterou pro něj symbolizuje „benzin těla“, jak kokainu Saviano přezdívá. Důkladný průřez tímto světem zahrnuje pohled na život chudých kolumbijských producentů, aktivity brutálních mexických pašeráků i finančních machinace bílých límečků v Londýně, kteří bez skrupulí perou peníze z tohoto kolosálního špinavého obchodu.

Než vás stráví a zničí

Kromě výrobců a distributorů kokainu představuje autor i příběhy uživatelů a obětí závislosti na droze, jejíž popularita neklesá ani s tvrdou represí ze strany (často bezmocných) státních orgánů.

Jak napsal deník New York Times: „Po přečtení této knihy se budete na Itálii a globální trh s drogami dívat úplně jinýma očima.“

Knihu Nula, nula, nula najdete také v
e-shopu Legalmarket.cz za 349 Kč.

Osobitý autorův styl čtenáře okamžitě vtáhne do děje a jen tak ho nepustí, vyprávění je barvité – místy má nádech lyriky, zároveň ho ale po celou dobu provázejí svíravé pocity z globálního drogového světa, který nerespektuje žádná pravidla a neuznává žádné morální hodnoty.

V recenzi francouzského deníku Le Parisian chválí autora nového bestselleru za to, že „má úžasnou schopnost psát rafinovaně, ale zároveň lidsky o věcech, jež jsou ze své podstaty až nelidsky strašlivé“.

Nicméně Savianův literární úspěch spočívá především v tom, že čtenáře bez jakéhokoli varování vyvádí z jednoho velkého omylu, a sice že svět obchodu s drogami si žije svým vlastním životem a obyčejných lidí se nijak netýká. Nula nula nula nás vpravdě šokujícím způsobem přesvědčuje o tom, že opak je pravdou. 

Roberto Saviano
Nula nula nula
Paseka, Praha/Litomyšl 2013.
1. vydání.
Brožovaná vazba, 384 str., 20×13 cm.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!