Aktuální článek
Recenze na knihu Pharmako/Dynamis: excitanty a empatogenika

Recenze na knihu Pharmako/Dynamis: excitanty a empatogenika

  • Druhý díl slavné Pharmako trilogie amerického etnobotanika Dale Pendella skvěle kombinuje vědecký a poetický pohled na vztah mezi psychoaktivními látkami a člověkem.

KnihaPharmako/Dynamis: excitanty a empatogenika se skládá ze dvou hlavních částí, z nichž první se dopodrobna zabývá takzvanými excitanty, které autor familiérně nazývá „provokatéry a agitátory“, a druhá kapitola se věnuje takzvaným empatogenikům, pro které má Pendell označení „savčí otevření“.

Od čaje přes amfetaminy až po muškát

Mezi excitanty (tedy látky, které nás dle názvu vzruší) najdeme pro někoho možná překvapivě čaj, kakao a kolu, méně nás asi překvapí káva, koka a amfetamin. Empatii vzbuzující empatogenika zahrnují taneční drogu extázi, resp. její účinnou látku MDMA, v našich končinách méně známé GHB a také oblíbené dochucovací koření (a zároveň silný halucinogen) muškátový oříšek.

Toto netradiční dělení je zcela jistě zajímavé, v čem ale spočívá výjimečnost celého objemného díla a vůbec celé trilogie? Čtenáře na první pohled zaujme tematická a přitažlivě zpracovaná vazba a obálka, stejně jako celková grafická úprava – je vidět, že české nakladatelství dybbuk si na knize dalo velmi záležet, což je jedině dobře, protože tato publikace si to opravdu zaslouží.

Knihu Pharmako/Dynamis si můžete zakoupit v eshopu edice Legalizace za 359 Kč.

Skvělá grafická úprava celé knihy, která je doslova prošpikovaná autentickými ilustracemi, obrazci a původními fotografiemi, přesto není tím hlavním lákadlem. Nejpůsobivější je samotný výklad autora, jenž fascinujícím způsobem propojuje znalosti z chemie, astrologie a historie s poetickým vyprávěním, alchymií a mytologií.

Publikace Pharmako/Dynamis: excitanty a empatogenika tak představuje velmi specifický zdroj poučení i zábavy, který se díky autorovu pojetí výrazně odlišuje od podobných děl zabývajících se tématikou psychoaktivních látek a jejich interakce s člověkem.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!