Aktuální článek
Přátelé konopí: Stewie & Brian Griffinovi

Přátelé konopí: Stewie & Brian Griffinovi

  • Ganja hrdinové, marihuanové hvězdy a zkouřené celebrity.

(1 rok, USA; mimino, kreslená postava & 8 let, USA; antropomorfní pes, kreslená postava)

Nerozlučná dvojka dvou nejmladších členů rodiny Griffinových, zvěčněných v animované sérii Family Guy, nepochybně zaujímá výsadní postavení mezi legalizačními ikonami televizních obrazovek. Starší a zkušenější mluvící pes Brian má s drogami nepoměrně více osobních zkušeností – kromě toho, že kouří, chlastá a hulí trávu, prošel si také těžkou závislostí na kokainu poté, co krátce pracoval jako čmuchací pes pro místní protidrogovku.

Ze závislosti se naštěstí v léčebně úspěšně vyhrabal. Mladší bisexuální Stewie, jenž touží zabít svou matku a ovládnout svět, toho za svůj krátký život ještě tolik nestihl, díky své prudké inteligenci má však přesto na věci poměrně jasný názor. Když je Brian jednoho dne zatčen za držení malého množství konopí a v rámci podmíněného trestu je nucen k namátkovým testům na drogy, vážně se naštve a naplno se vrhá do boje za legalizaci trávy. Do jeho kampaně s heslem „Legalize Pot Now – Everything is Better with a Bag of Weed“ (Okamžitě legalizujte – s trávou jde všechno líp!) se jako showman a producent úspěšně zapojuje malý Stewie a společně dospělým občanům zdarma rozdají hromady hulení.

Starosta nakonec podléhá nátlaku veřejnosti a v městečku Quahog je brzy legalizováno. Téměř všichni jsou spokojeni, kriminalita klesá, produktivita roste… Má to však jeden zásadní háček. Legalizace konopí se nehodí do plánů Stewieho dědečka, místního průmyslového magnáta, jemuž konopné produkty jako textilie, palivo či papír hrubě ruinují jeho byznys. Rozjíždí proto rozsáhlou protiakci, a jelikož, jak známo, prachy vládnou světem, podaří se mu nakonec pomocí úplatků a zastrašování obrátit veřejné mínění. Když dokonce samotný Brian za příslib vydání jeho novely (s nálepkou knižního klubu Oprah Winfreyové!) vystoupí na protikonopné demonstraci s písní o škodlivosti marihuany, je vymalováno a konopí je opětovně postaveno mimo zákon. Až s křížkem po funuse pak nešťastný Brian zpytuje svědomí, když zjistí, že se zaprodal úplně zbytečně – po smršti negativní kritiky se totiž neprodal ani jediný výtisk jeho knihy.

Tip: Family Guy – řada 7, díl 12: 420; řada 3, díl 1: „The Thin White Line“ (Tenká bílá linie)

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!