Aktuální článek
Drogová poradna: Syn a marihuana

Drogová poradna: Syn a marihuana

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou (www.drogovaporadna.cz), kterou spravuje tým zkušených odborníků o. s. Sananim.

Dobrý den, i když jsem tady četla podobné dotazy, nechci se smířit s tím, že nejde skoro nic dělat. Synovi je 19, užívá marihuanu, bohužel nejsem schopna zjistit, jak často, nicméně z toho, že si zakouří doma ve všední den odpoledne a sám, usuzuji, že to potřebuje. Jsem schopná pochopit, když si kluci zakouří v pátek večer a jdou se bavit. Nelíbí se mi to, ale ok. Ale aby kouřil sám, to mě přijde divné. Jak to na něm poznám? Jaké budou zorničky? On to v podstatě nepopírá, tvrdí, že si dá občas a že to má pod kontrolou. Toto trvá už asi rok, kdy jsem věděla, že si dá sem tam. Ale mám strach, že už je závislý. Jak to poznám? Má cenu mu snížit kapesné, nebo si peníze obstará jinak? Nevím co mám dělat. Mluvím s ním o tom, ale on má nastudované materiály, kdy tvrdí, že alkohol je mnohem horší (stejné argumenty jako tady v jednom obsáhlém dotazu) a za svými argumenty si stojí a já tomu prý nerozumím. Má cenu s ním jít někam do poradny? Jsem z Brna. Děkuji moc za pomoc. Asi ze zblázním.

Dobrý den. Rozumím tomu, že máte o syna strach. Jste máma. Máte syna ráda a záleží vám na něm, na jeho zdraví a budoucnosti. Pochopitelně proto nerada vidíte, že užívá marihuanu. Vypadá to, že o věci už nějakou dobu víte a snažila jste se mít pochopení. Dokonce jste spolu o marihuaně mluvili. Teď ale přebraly vedení vaše obavy, a to hlavně proto, že ve Vás vyvolává divný pocit a podezření to, že syn hulí o samotě, a nikoli s přáteli, jak byste v jeho věku očekávala. Na druhou stranu se nezměnilo synovo chování, do školy chodí, průměr se nezhoršil, připravuje se na maturitu – což může skutečně do jisté míry vypovídat o tom, že se nic strašného zatím neděje. Ale určité obavy a otázky jsou jistě na místě – co mu kouření marihuany přináší? Dokázal by poznat, že je něco v nepořádku? A podle čeho? Zná rizika? A podobně. Takhle na dálku nedokážu přesně posoudit, co se se synem děje. Nebyla jsem svědkem Vašich rozhovorů. Nemám představu, co o marihuaně víte Vy. A možná by tedy nebylo úplně od věci poptat se na marihuanu odborníka, v klidu všechno podrobněji probrat a zajít si do poradny osobně. V Brně funguje organizace Podané ruce, kde s Vámi všechno rádi proberou. A pak uvidíte, co dál. Jejich služby jsou zdarma a stačí se dopředu telefonicky objednat. Jinak by určitě nebylo od věci dopředu se o marihuaně něco dovědět. Na stránkách Sananimu týkajících se prevence najdete spoustu zajímavých informací o tom, jak s dětmi na toto téma hovořit, a podle mého názoru nehraje až tak velkou roli to, jestli je synovi 15 nebo 18 let. Držím palce.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!