Aktuální článek
MMM 2015 ve Francii: Lidé v Paříži protestovali proti prohibičním zákonům

MMM 2015 ve Francii: Lidé v Paříži protestovali proti prohibičním zákonům

  • V Paříži se 10. května konala demonstrace se stovkami účastníků, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s represivní politikou francouzské vlády vůči konopí. Jednalo se o každoroční součást celosvětových protestů na podporu legalizace – Million Marihuana March 2015.

Zástupy demonstrantů – v mnoha případech oblečených do jamajských barev a s jointem za uchem – prošly ulicemi hlavního města Franci od Place de la Republique až k Bastile a požadovaly legalizaci rekreačního užívání konopí.

Právo na rostlinu

„Co chceme? Legalizaci!“ skandoval dav zahalený v hašišovém dýmu a shromážděný za transparenty jako „Je čas změnit drogovou politiku“ a „Ganja pro všechny“.

Někteří, například mladík jménem Julien, přišli také proto, aby si mohli „v klidu zakouřit“ s přáteli.

„Legalizace by znamenala míň pašování, lepší produkty a zřejmě taky míň kriminality,“ vysvětloval, když zrovna netahal z jointa.

 Kuřáka konopí veřejnost stále vnímá jako svého druhu vyvrhele.

Ale našli se i lidé, kteří Million Marijuana March využili, aby obrátili pozornost na to, jaký užitek může mít konopí pro nevyléčitelně nemocné.

Beatrice (52) má AIDS a poruchu nervového systému, která ji před dvaceti lety upoutala na invalidní vozík. „Ale co kouřím konopí, cítím se líp,“ popisuje. „Díky němu můžu zase chodit a normálně jíst a v neposlední řadě mi to pomáhá v léčbě.“

Posledních patnáct let konzumuje přibližně 1 gram denně, dokonce konopí začala na popud svého lékaře pěstovat na zahrádce. „Nikde se tím radši moc nechlubím,“ přiznává.

„Je dokázané, že legalizace přinese nižší spotřebu a míň násilí,“ říká a hned dodává, že pokud by se zrušily „opresivní“ zákony zakazující konopí, mohly by vzniknout tisíce pracovních míst.

Nesmyslná démonizace

Konopí je ve Francii nelegální od roku 1970 a za jeho pěstování a přechovávání i v menším množství hrozí odnětí svobody a pokuta až 3 750 eur. Do vězení putuje málokdo, avšak pokuty jsou udělovány poměrně často.

Podle Alaina, padesátiletého příznivce rekreačního užívání, démonizaci této rostliny živí farmaceutický průmysl, protože „konopí je cenově dostupné antidepresivum“.

Senátorka Esther Benbassaová, jež stojí za neúspěšným návrhem zákona o státem kontrolovaném prodeji a užívání konopí, tvrdí, že odpor vůči konopí vychází z přežitých mravních zásad.

„Pravidelné uživatele konopí veřejnost stále vnímá jako svého druhu vyvrhele. Protože kouří denně, jsou podle většinové společnosti drogově závislí,“ kroutí hlavou. Ale nevzdává se a volá po nových zákonech týkajících se tohoto „veřejného zdravotního problému“.

 Legalizace přinese nižší spotřebu, méně násilí a vytvoří tisíce pracovních míst.

Mladý transvestita oblečený v barevném mnišském rouchu a člen militantní LGBT skupiny Sestry věčného požitku tvrdí, že konopí může spoustě vážně nemocných lidí zajistit lepší život.

„Pro lidi, kteří prodělávají komplikovanou a nepříjemnou léčbu, je užívání konopí nejen nezbytné, ale často životně důležité,“ vysvětluje.

Odmítá klišé, že trávu kouří jen „staří hipísáci“, a dodává, že „jen díky konopí mohou některé děti s epilepsií žít.“

„Tyhle děti konopí samozřejmě nekouří, ale dostávají je v mléce, koláčcích nebo kapslích. A díky tomu můžou zase chodit do školy. Přitom léčba obvyklými léky jim nedokáže dostatečně pomoci a v důsledku vedlejších účinků se z nich postupně ve většině případů stanou těla bez duše.“

Zdroj: http://www.themalaymailonline.com/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!