Aktuální článek
LSD se vrací do módy

LSD se vrací do módy

  • Za poslední dva roky se počet mladých Britů užívajících LSD ztrojnásobil a tento trend se nezastaví ani toto léto. U tamější mládeže zkrátka roste zájem o psychedelické zážitky.

LSD bylo populární především v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy se zástupy mladých scházely ke společným výletům za hranice běžného chápání zejména na festivalech jako Secret Garden Party, Glastonbury nebo Shambala.

Zpět na výsluní

Podle nových výzkumů je nyní LSD znovu na výsluní přízně svobodomyslné mládeže. Například policejní statistiky z Anglie a Walesu ukazují, že míra užívání této látky v posledních letech skokově roste – během dvou let se podíl mladých se zkušeností s LSD zvýšil z 0,4 na 1,2 procenta.

Will, vysokoškolák z Bristolu, LSD poprvé vyzkoušel poté, co o jeho účincích slyšel od několika přátel. „Sehnali jsme ho načerno na internetu, jako všichni. Vypadalo jako gumový medvídek. Dali jsme si ho v parku a počkali, až najede.

Začaly mi splývat obličeje, ruce se mi vlnily a ze zadku jedné kamarádky vycházela duha. Pak to začalo být trochu děsivé, ze zdí lezli švábi a podobně. Celé to trvalo asi dvanáct hodin a popsal bych to nejspíš jako duchovní putování. Určitě to patří k retrovlně, která je teď v módě – je v tom trochu hipísácké nostalgie, to mají lidi rádi. Navíc je to levné a snadno k dostání.“

Zodpovědné halucinace

Nedá se ale říct, že by současná popularita LSD úplně kopírovala slavné časy léta lásky ze zlatých šedesátých. Amanda Fieldingová, ředitelka nadace Beckley Foundation, která se zabývá výzkumem zakázaných substancí, věří, že současná generace přistupuje k psychedelickým drogám o poznání zodpovědněji než generace minulé: „Obecně lze říci, že se berou menší dávky a LSD je užíváno hlavně jako stimulant nálady na párty a festivaly.

Trendy se opakují v cyklech a drogy nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou.

Lidé přistupují k této droze zodpovědněji. Po psychedelických drogách je velká poptávka, zdá se ale, že se uživatelé poučili z chyb svých předchůdců a užívají jen takové dávky, které zvládnou. Nepřehánějí to. Zatímco v šedesátých letech byla běžná dávka LSD 250 mikrogramů, dnes je to 100 mikrogramů, což je výrazně bezpečnější. K dosažení kýženého efektu stačí opravdu málo.“

Slova doktorky Fieldingové potvrzuje i Will. Vzal si 100 mikrogramů LSD a s účinky byl více než spokojen. Dvaadvacetiletý Alex, finalista soutěže v programování, vyzkoušel 140 miligramů, přičemž za tabletu zaplatil pouhé dvě libry: „LSD jsem zkoušel už několikrát a zjistil jsem, že moje tolerance k němu se častým užíváním velmi rychle zvyšuje. Mezi tripy si dávám delší pauzy, takže je to pokaždé jako poprvé. Nakupujeme na internetu, normálně na ulici LSD vůbec neseženete. Pro mě znamená trip několikahodinový duchovní výlet se skvělými zvláštními efekty. Světlo se v zornicích láme jinak, takže všude vidíte duhu. LSD je dost levné a dostupné, spojuje lidi a dělá je tak nějak upřímnějšími.“

Tisíce dávek

Na festivalu Secret Garden Party bylo letos zabaveno 86 dávek LSD, což přibližně odpovídá množství zadrženého kokainu a ketaminu. Policie ve Velké Británii zabavila v loňském roce více než pět tisíc dávek LSD. To představuje značný nárůst oproti třem tisícům dávek zabaveným o rok dřív.

Současná generace přistupuje k psychedelickým drogám o poznání zodpovědněji než generace minulé.

Popularita drogy zapadá do celkového obrazu narůstající obliby halucinogenních a psychotropních látek. Lidé obecně vyhledávají nové zkušenosti a chtějí zažít stavy změněného vědomí. Podobný trend zaznamenali kriminalisté například u extáze, lysohlávek a halucinogenů vůbec.

Extáze přitom nezůstává za LSD vůbec pozadu. V období roků 2013 až 2014 mělo podle průzkumů s touto látkou zkušenost 3,4 procenta dotázaných, tento počet se pak v roce 2015 zvýšil na 5,4 procenta. To v praxi znamená, že takzvanou tabletu nebo její obdobu MDMA v letošním roce užil každý dvacátý mladý Brit. Počet lidí, kteří ve stejném období užili lysohlávky, se zdvojnásobil z 0,8 na 1,9 procenta dotázaných.

Podle publicisty Maxe Dalyho, který se drogovou scénou zabývá dlouhodobě, stojí za nárůstem obliby LSD hlavně fakt, že se jedná o velmi společenskou drogu, která je často užívána ve skupinách, mezi přáteli: „Doba je tak trochu černobílá a na popularitu LSD a halucinogenů obecně má kladný vliv i to, že dělá vnímání světa barevnějším – nabízí svým uživatelům víc než jen únik od reality a otupělost, kterou znají například z experimentů s alkoholem nebo kokainem.“

Můžou za to rodiče

Podle novinářů z deníku The Sun mají na právě probíhající renesanci zájmu o psychedelické drogy svůj podíl také rodiče a prarodiče dnešní mládeže, tedy generace květinových dětí z šedesátých let.

Děti se jim snaží vyrovnat a experimentují se stejnými substancemi, které byly populární právě v éře hippies. Profesorka Fiona Meashamová podotýká: „Sedmdesátky se vrací i v módě. Trendy se obecně vzato opakují v cyklech a drogy nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou.“

Policie viní z masového šíření LSD internet, který umožňuje jeho nákup pomocí virtuální měny, například bitcoinů. Při odběru většího množství pak může cena jedné dávky klesnout až na pouhých padesát pencí.

I přes varovně zdvižený prst policie a lékařů se zdá, že drogy rozšiřující nebo pozměňující vědomí získávají na popularitě mimo jiné i díky tomu, že jsou ve většině případů užívány zodpovědně a nedostavují se tedy dříve časté bad tripy, tedy nepříjemné halucinace a úzkostné stavy.

Amanda Fieldingová k tomu dodává: „Mladí mají naštěstí dostatek informací a vědí, že konzumace vysokého množství látky v neznámém prostředí může mít velmi nepříjemné důsledky. Pokud je ale droga užívána v rozumném množství, ve známém prostředí, s přáteli a v dobré atmosféře, jsou zkušenosti s ní většinou veskrze pozitivní. Stále více festivalů nabízí návštěvníkům takzvané bezpečné zóny, kde se o ně kvalifikovaný personál postará v případě, že to s drogami přeženou. Podle mých zkušeností je cena padesát pencí za dávku pro normálního maloodběratele nedosažitelná, nicméně i tak je LSD cenově velmi dostupné.“

„Trip pro mě znamená několikahodinový duchovní výlet se skvělými zvláštními efekty.“

Navíc vzniká stále více psychedelických klubů a společenství a na festivalech se objevují stage věnované speciálně LSD a jeho účinkům, zaměřené na hudební žánry vzniklé a určené k poslechu pod vlivem halucinogenů. Liverpoolský mezinárodní festival psychedelie, který se letos koná již počtvrté, nabízí neobvyklé spojení industriálního prostředí s novými duchovními zážitky a pocity.

Nové verze LSD

Na internetu se zatím objevují nové odnože a druhy LSD s mírně odlišnými účinky. V lednu například spatřila světlo světa látka zvaná 1P-LSD, která nabízela dosud nevídané účinky a stavy.

Baronka Fieldingová se s touto drogou zatím osobně nesetkala, zná ale vědce, kteří již měli tu čest: „Podle mých kolegů jsou účinky této substance jemnější a subtilnější než u čistého LSD a v mnohých aspektech se podobají MDMA. Zatím jsem se nesetkala s žádnou negativní zkušeností spojenou s jejím užitím.“ To by potvrzovalo již dříve řečené – totiž že se lidé chtějí konzumací psychedelik především bavit a užívat si života, nikoli vystavovat se psychickým nebo fyzickým rizikům.

Zdroj: http://thetab.com/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!