Aktuální článek
Na vlně konopného uvolnění

Na vlně konopného uvolnění

  • O tom, že konopí není vhodné zdaleka jen ke kouření, už ví velká část české populace. Přispívá k tomu i to, že jeho přednosti začínají využívat a nabízet jinak „úplně normální zařízení“.

Příkladem jsou třeba wellness a lázeňské programy, ve kterých se mohou naplno uplatnit regenerační a vyživující vlastnosti konopné kosmetiky. Asi první takový program v našem středoevropském regionu zavedli v rakouském Laa an der Thaya. V místních nově postavených lázních na dohled od moravského Hevlína se svezly na vlně konopné renesance šířící se ze sousední vesničky Hanfthall (v překladu Konopné údolí), kde se ke konopářské tradici přihlásili hned na začátku 21. století. Bylo jen otázkou času, kdy po této stále oblíbenější léčivé bylině sáhnou i české lázeňské domy a hotely.

Dnes se konopné preparáty používají třeba v Lázních Lipová na Jesenicku, konopnou koupel a sklenku konopného piva vám dopřejí ve wellness hotelu Energetic v Rožnově pod Radhoštěm, celý konopný program si můžete dopřát v Lázních Kostelec u Zlína nebo v městském hotelu Bobík ve Volarech, kde se konopné lázně otevřely v roce 2013. Rok nato s nabídkou konopného wellness programu přišel i třeboňský hotel Zlatá hvězda. A protože regenerace není nikdy dost, rozhodli jsme se právě poslední zmiňovaný hotel navštívit a jejich procedury otestovat.

Čtyřhvězdičkový hotel Zlatá Hvězda je k nalezení přímo v centru jihočeského lázeňského města na malebném náměstí Míru. Wellness se tu nachází trochu netradičně v prvním poschodí, kde nás přivítaly přirozeně prosvětlené, voňavé prostory zařízené v jakoby japonském stylu – čistě, v kombinaci skla, dřeva a keramiky. Prostor je rozdělený na několik menších místností vybavených vším, co je potřeba pro masáže, koupele, zábaly a relaxaci všeho druhu.

Program Konopné uvolnění trvá plné dvě hodiny. Na recepci jsme obdrželi jasný povel: „Svlékněte se do ručníku.“ Poté už jsem v jedné z místností zalehl na lůžko a čekal, co se bude dít. Přišel peeling. Jemné krystaly soli v olejové emulzi nemilosrdně seškrabávaly odumřelou kůži a všechno, co už na mém těle přesluhovalo. Protože přímo zbožňuji škrábání na zádech, snášel jsem s potěšením i tuto trošku drsnější iniciaci. Záda pak vystřídal již jemnější peeling břicha a hrudníku.

Po pečlivém osprchování jsem se naložil do masážní vany, čekala mě intenzivní koupel. Vířivé bubliny přes dvacet minut pomáhaly pročišťujícím a vyživujícím látkám z extraktu konopí a pohanky pronikat do mé odhalené pokožky. Když víření ustalo, všechny moje buňky jako by právě prošly tantrickou kundaliní meditací – příjemné chvění prostupovalo celým mým organismem a pokožku jsem měl nebývale hebkou a vláčnou.

Na poslední štaci nás přivítalo jemně stíněné sluneční světlo a zpěv ptáků pronikající otevřeným oknem z klidné ulice pod námi. Ten se následně prolnul s uklidňujícími tóny a zvuky ptáků i jiné divé zvěře linoucími se z reproduktorů. To už jsme leželi na masážních lůžkách. Pod rukama paní masérky přišlo to pravé uvolnění. Cele jsem se oddal celotělové masáži směsí konopného, olivového a jojobového oleje s jemnou příměsí voňavého rozmarýnu. Všechny suroviny v bio kvalitě. Paní masérka za to pěkně vzala a projela mě citlivě a přitom intenzivně. Třešničkou na dortu byla závěrečná harmonizační masáž obličeje včetně jemného tahání za vlasy, což já taky rád.

Po jejím skončení nezbylo než meditovat na lůžku. V niterných strukturách mého těla i mozku se rozhostilo dokonalé konopné uvolnění.

Výsledek? Funguje to! Po dvouhodinové kůře jsem se cítil skutečně příjemně uvolněný, očištěný, uklidněný, vyživený a tak nějak přirozeně vláčný. A to i přesto, že žádnou z procedur neprovázela inhalace ani jiné požívání marihuany a že všechny používané suroviny pocházejí výhradně z povolených odrůd konopí setého s nízkým obsahem THC. Z mého pohledu tak jedinou slabinou v celém programu mohla být aromatická složka masáže, která byla totiž natolik jemná, že ji mé sennou rýmou otupené čichové buňky takřka nezaznamenaly.

Hotel Zlatá Hvězda nabízí konopné procedury vedle dalších wellness programů samostatně i v rámci pobytového balíčku. V ceně balíčku jsou tři noci a večeře s výběrem jídel z konopného menu a lahví konopného vína Kerner z vinařství Spěvák k tomu. Na lístku je třeba candátí filet z celerovo-konopnou tapenádou anebo šťouchané brambory s konopným semínkem a zeleninou.
Vypravíte-li se tedy na jih Čech, do slunného kraje rašelinových rybníků, určitě nezaváhejte a dopřejte si konopné uvolnění v Třeboni.

Autor článku je místopředsedou
spolku Konopa a autorem knihy
Cannabis, konopí: Průvodce světem univerzální rostliny, kterou si můžete objednat v naší edici Legalizace.
 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!