Aktuální článek
Drogová poradna: Závislost na marihuaně

Drogová poradna: Závislost na marihuaně

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou (www.drogovaporadna.cz), kterou spravuje tým zkušených odborníků o. s. Sananim.

Mám syna, 19 let. Má ho v péči bývalý manžel. Syn začal kouřit marihuanu, ale postupně se to stupňuje a je to čím dál horší. Nevíme, v čem ještě jede. Bohužel už je dospělý, rozhoduje se sám za sebe a my nevíme, jak mu pomoci od té závislosti a bojíme se, co bude dál. Děkuji předem za odpověď.

Zdravím Vás. Uvádíte, že máte potíže se synem. Víte, že kouří marihuanu, a máte podezření, že jde možná i o další drogy. Pokud je syn již dospělý, moc možností není. Léčba závislosti je založena na spolupráci dotyčné osoby, především na její motivaci, proto je nezbytný dobrovolný vstup. Také uvádíte, že syn v současné době žije se svým otcem, se kterým Vy nežijete. Netuším, jaké máte vztahy, ale bylo by rozumné, abyste se oba, jako rodiče syna, domluvili na společném, tedy jednotném postupu. Myslíte, že je to možné? Dále by bylo rozumné navštívit nějaké zařízení, kde byste se mohli více a konkrétněji informovat o problematice drog všeobecně, poradili se, jak se synem vhodně komunikovat, jaká nastavit pravidla, jaké kroky zvolit, pokud budou opakovaně porušována, jak jej motivovat k tomu, aby i on případně odbornou pomoc využil. Mějte se zatím hezky.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!