Aktuální článek
V Coloradu se objevilo auto vyrobené z konopí

V Coloradu se objevilo auto vyrobené z konopí

  • V Denveru, hlavním městě státu, který před dvěma lety jako první v dějinách legalizoval konopí, toto vozidlo nepřitáhlo příliš velkou pozornost. Nesrotil se kolem něj dav zkouřených hipíků a kolemjdoucí si je prohlíželi jen zběžně.

Nikdo se nad konopným autem nepozastavoval nejen proto, že konopí je nyní pro obyvatele Colorada normální součástí života, ale zejména z toho důvodu, že vozidlo vypadá úplně stejně jako kabriolet Mazda Miata – až na to, že na boku má obrázek prvního amerického prezidenta George Washingtona, který kouří joint.

Nejzelenější auto na světě

Podvozek tohoto unikátního prototypu pochází z původní miaty, karosérie je však vyrobena z konopí, z jehož vláken byla utkána látka, která byla následně vložena do formy, vytvrzena pryskyřicí a nakonec na ni byl nanesen nátěr. Jasně červený výsledek dostal přezdívku nejzelenější auto světa.

K vytvoření konopného auta ho částečně inspiroval Henry Ford, který jedno takové vyrobil již v roce 1941.

Celý vnitřek je vlastně zemědělský výrobek. Motor spaluje biobutanol, což je palivo stvořené ze zemědělského odpadu, který zapáchá jako alkohol smíchaný s odpadky a dřevěnými štěpkami.

Konstruktér auta Bruce Dietzen doufá, že se technické konopí podaří využít také k výrobě podlah a dalších částí karosérie. Počítá s tím, že konopné auto by se mohlo příští rok dostat na trh a jeho cena by měla začínat na 42 tisících dolarů (zhruba 900 000 Kč).

„Jednou se z toho zkouříte, příště si z toho vyrobíte auto. V obou případech je to jedna a ta samá rostlina – konopí,“ směje se.

„Ne, já opravdu ne,“ odpovídá pohotově na dotaz, zda on sám zelenému opojení holduje.

Šedesátník Dietzen, jenž dříve pracoval ve společnosti Hewlett-Packard, se na důchod přestěhoval na Floridu. K vytvoření konopného auta ho částečně inspiroval Henry Ford, který jedno takové vyrobil již v roce 1941 (kromě konopí ale použil i další rostlinné materiály).

Dietzen se svým výtvorem dojel z Floridy až do Denveru, kde hodlá přilákat dostatek investorů, aby mohl zahájit sériovou výrobu.

Pro ty, kdo by snad pochybovali o odolnosti konopného auta proti nárazům, udeřil inovátor v průběhu předváděčky několikrát tvrdě do kapoty, ale stopy po poškození byste hledali marně.

Zdroj: http://www.thecannabist.co/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!