Ingredience
Pro přípravu 2 koláčů ve formě s odnímatelným dnem o průměru 24 cm
125 g másla
4 g trávy bez stonků a semínek, co možná nejjemněji nadrcené
4 vejce
125 g cukru
špetka soli
šťáva z ½ citrónu
1 kávová lžička vanilkového cukru
4 polévkové lžíce mléka
150 g mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody
Pro přípravu citrónovo-máslového krému
¼ l mléka
¼ balení prášku do pečiva nebo jedlé sody
2 polévkové lžíce vanilkového cukru
125 g másla
šťáva z 1 ½ citrónu
½ l smetany
1 malé balení stabilizátoru smetany
150 g osmahnutých a nakrájených mandlí
Doporučené množství trávy
4 g pro přípravu 16 dílků
0,25 g na dílek
Postup přípravy
1. Rozpusťte máslo, přidejte trávu a nechte vychladnout. Rozdělte vajíčka na žloutky a bílky. Našlehejte žloutky a cukr, až je směs pěnovitá. Přidejte koření a dochucovadla, mléko a máslo s trávou a důkladně našlehejte dohromady. Prosejte mouku a smíchejte s práškem do pečiva nebo jedlou sodou, poté pomalu vmíchejte do směsi. Do dvou forem vložte papír na pečení a naplňte je směsí.
2. Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia.
3. Vaječné bílky se zbytkem cukru našlehejte do tuha a rozetřete na koláče. Pečte v předehřáté troubě v prostřední pozici přibližně 30 minut.
4. Pro přípravu náplně smíchejte mléko, práškovou smetanu a vanilkový krém a přiveďte je k varu. Hladinu posypte vanilkovým cukrem, aby se nevytvořil škraloup. Našlehejte máslo a kousek po kousku přidejte do vychladnutého vanilkového krému. Poté pro aroma přidejte citrónovou šťávu. Krém se stabilizátorem smetany rozetřete na první koláč a stranou si ponechte 2 polévkové lžíce smetany. Našlehejte tuhou šlehačku a rozetřete ji na máslový krém. Položte druhý koláč na první a lehce přimáčkněte. Zbytkem smetany potřete okraje a ozdobte orestovanými mandlemi.
5. Na koláč rozložte konopné listy jako šablony. Poprašte práškovým cukrem a nakonec listy opatrně odstraňte.