Aktuální článek
Devět způsobů, kterak se v dějinách využívalo konopí k léčbě

Devět způsobů, kterak se v dějinách využívalo konopí k léčbě

  • Léčba konopím rozhodně není módní záležitostí několika posledních let, naopak konopí představuje pravděpodobně jednu z prvních bylin používaných našimi předky při léčbě mnoha zdravotních obtíží a neduhů. A s tím, jak díky vědě postupně objevujeme rozličné způsoby jeho terapeutického využití, znovu a znovu se potvrzuje platnost znalostí a zkušeností celé řady dávných kultur.

Tento text vám poskytne základní přehled o nejčastějších způsobech využití konopí jako léčiva v průběhu dějin. Jak sami uvidíte, v posledních letech se k těmto možným medicínským aplikacím navrací i moderní lékařství.

1. Anestetikum

Jedním z prvních účelů, za jakým se využívalo konopí v medicíně, bylo tišení bolesti. Podle dochovaných pramenů ho jako první takto použili Číňané v roce 140. Rostlinu drtili na prášek a míchali s vínem – vzniklý nápoj poté podávali pacientům před operací.

2. Čípky

Ve starověkém Egyptě se konopí ve formě čípků užívalo k léčbě hemoroidů. Díky jeho tišícím účinkům bylo také rozšířeným prostředkem proti bolesti.

Epilepsie se pomocí konopí běžně léčila již ve středověku, a to konkrétně v Arábii a celém islámském světě.

3. Porod

Ve starověké Indii se konopí používalo na léčbu celé řady nemocí i jako součást duchovních rituálů. Léčilo se jím vše od nevolnosti a průjmu až po bolesti hlavy a nespavost. Méně známou skutečností ale je, že Indové ho podávali ženám kvůli zmírnění bolesti při porodu.

4. Léčba koní

Ve starověkém Řecku se touto rostlinou léčila zranění koní z bitev a dlouhých cest. Jsou zdokumentovány dva způsoby aplikace – na kůži zvířete se buď přímo aplikovaly sušené listy, nebo se z konopí vyráběla mast. Zvířatům se pak lépe a rychleji hojila zranění.

5. Boj proti parazitům

Řekové se touto rostlinou také bránili proti tasemnici – konopná semínka přidaná do jídla vypuzují tohoto parazita z těla.

6. Epilepsie

Tento způsob využití konopí znovu objevujeme až v současnosti. Spousta lidí zejména ve Spojených státech se dnes o právo léčit konopím své děti trpící epilepsií pře se zákonem. Epilepsie se přitom za pomoci této rostliny už ve středověku běžně léčila v Arábii a celém islámském světě.

Ve starověkém Egyptě se konopí ve formě čípků užívalo k léčbě hemoroidů.

7. Záněty

Ve starověkém Řecku se konopím léčily vnitřní i vnější záněty. Výtažek na povrchové záněty se vyráběl z konopných semen svařených ve víně nebo ve vodě. Vzniklá směs se ještě zatepla vtírala na postižená místa – používala se především na záněty uší.

8. Vypadávání vlasů

Tento způsob využití by vás asi jako první nenapadl, ale už ve starověku s ním přišli Číňané. Konopí celkově hrálo v čínské medicíně důležitou roli – prakticky žádná část této rostliny nezůstala nevyužitá. Konopnému oleji se připisuje schopnost zastavit vypadávání vlasů.

9. Otrava

Podle čínské medicíny je konopí také účinný protijed – léčit se s ním dá otrava rumělkou, sírou nebo jedem škorpióna.

Zdroj: www.thestonerscookbook.com 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!