Aktuální článek
Extrakt s vysokým obsahem THC účinně pomáhá pacientům s Alzheimerem

Extrakt s vysokým obsahem THC účinně pomáhá pacientům s Alzheimerem

  • Alzheimerova choroba představuje neurodegenerativní chorobu postihující v dnešní době stále větší množství seniorů (ve skupině 65letých jsou postiženy zhruba 2–3 procenta populace, u 80letých se jedná již o zhruba 50 procent).

Přesná příčina nebyla doposud objevena a stejně tak neexistuje lék, který by tuto nemoc dokázal vyléčit. Výzkumníci z Telavivské a Bar–Ilanovy univerzity v Izraeli provedli jednu z vůbec prvních klinických studií působení látek obsažených v konopí na pacienty trpící Alzheimerovou chorobou, jejíž výsledky byly publikovány v první polovině ledna v odborném časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Otevřené studie se zúčastnilo jedenáct pacientů, kteří byli sledování po dobu jednoho měsíce, kdy jim byl podáván rostlinný extrakt s vysokým obsahem THC. Jeden z účastníků výzkum nedokončil, nicméně u zbývajících deseti zaznamenali autoři „významné snížení“ symptomů onemocnění, a to zejména co se týče „výskytu přeludů, chorobného neklidu (přecházejícího do agresivity), podrážděnosti nebo apatie“.

Pacientům se také zlepšila kvalita a délka spánku, což podle autorů v konečném důsledku vedlo ke snížení fyzické i psychické zátěže osob, které o nemocné pečují. Podle izraelských odborníků výsledky naznačují, že „tetrahydrokanabinol má potenciál stát se účinným lékem pro pacienty s Alzheimerovou chorobou“, a v závěru studie se dočteme, že „začlenění konopného extraktu do farmakoterapie účastníků výzkumu se ukázalo být bezpečnou a nadějnou formou léčby“. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!