Aktuální článek
Odkazujeme na konopné delikatesy

Odkazujeme na konopné delikatesy

  • Vychutnejte si konopné speciality! V letním výběru představujeme výbornou čokoládu, lahodný sýr, mouku a tři osvěžující nápoje.

Čokokon

Asi málokoho překvapí, že cukrem dochucená čokoláda je bezkonkurenčněnejoblíbenějším světovým pamlskem. Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, pocházejí ze Střední Ameriky a dávno před příchodem španělských dobyvatelů je v chutný a povzbuzující nápoj zpracovávali i Mayové či Aztékové. Na starém kontinentu se objevily poprvé v 16. století a velice rychle se z nich stal obrovský hit. Díky obchodnímu loďstvu se rozšířily i do Indie či na Filipíny a dnes patří k nejdražšímu potravinovému zboží, které v obchodech naleznete. Ačkoli podle starých zvyků je běžné dochucovat čokoládu například vanilkou, někteří výrobci se nebojí být inovativní a konvenční plodiny nahrazovat například konopím. Díky jihočeské značce Hempoint se tak můžete seznámit i s několika druhy konopných čokolád. Receptur je využito hned několik a ochutnat tak můžete například bílou čokoládu s rozemletými konopnými květy, hořké varianty s loupanými semínky či pro změnu velmi sladký druh s třtinovým cukrem. Design obalu výrobků je inspirovaný mexickou kulturou státu Chiapas reprezentující čtyři světové strany, nebe a zemi.

www.hempoint.cz

Konopná mouka

Využití konopných sladkostí se samozřejmě nabízí úplně samo, ale najdou se i tací, co rádi stráví pár hezkých chvil v kuchyni a předvedou své kuchařské umění přátelům nebo rodině. Určitě každý zná tu radost, když šéf kuchyně oznámí buchty, vdolky nebo třeba čokoládové palačinky s marmeládou. Právě pro ně se vyloženě nabízí spojení příjemného s užitečným: nyní mohou do jídelníčku stylově zařadit také jídlo z konopné mouky. Jemně mletou mouku, která zanechává intenzivní chuť a tmavější barvu, je nejlepší přidávat až do podílu patnácti procent. Míchat lze prakticky se všemi obilninami, dobře se pojí s vodou a obohacuje stravu o vysoký podíl bílkovin, sacharidů, tuků a minerálních látek. Výhodou je, že neobsahuje laktózu, kvasnice, lepek ani cukr a je tak ideálním doplňkem pro mlsouny s alergiemi nebo pro vegany. Konopnou mouku vyrábí nebo dováží hned několik českých obchodníků, z domácích plodin si pak můžete zvolit například oblíbené vážené produkty firmy Hemp Production z Chraštic.

www.ekonopi.cz

Sýr Konopáč

Pro ty, kdo si potrpí na štíhlou postavu nebo jim sladkosti mnoho neříkají, se nabízí buď osamocená, nebo vhodně kombinovaná varianta ve znamení konopného sýra. Sýr Konopáč z rodinného kolektivu již mnoho roků objíždí se svým stánkem společenské akce a určitě na něj brzy natrefíte i vy. Konopáč je alespoň tři měsíce uleželý sýr z ovčího a kravského mléka s přídavkem konopného semene. Mléko je vždy čerstvé, dojené od Velikonoc do Dušiček, a díky zpracování a zrání dospívá v pochoutku italského typu s jemnou ušlechtilou plísní na povrchu. Domácí sýrárna doplňuje dobrůtku o loupané konopné semínko od občanského sdružení Konopa a listů z domácí produkce. A pokud by někdo chtěl ochutnat opravdovou tradiční lahůdku, může rovnou sáhnout po tvarohu, brynze nebo oštěpcích podle původní slovenské receptury.

www.syr-konopac.cz

Konopné víno

Co by to bylo za pochutnání na dobře vyzrálé dobrotě, kdyby na stole nestálo také kvalitní bílé víno. U nás je to nejlepší samozřejmě z prosluněné Moravy, a tak se můžeme poohlédnout například v nabídce ostravského obchůdku Carun. Ten nabízí moravské konopné víno pod svou značkou, přičemž se jedná o ryzlinkový typ obohacený o bio extrakt ze semínek a nadzemních částí rostliny konopí. Vzácná réva Kerner 2008 byla vyšlechtěna křížením odrůd vína Trolínského a rýnského ryzlinku. Víno se nejprve jmenovalo po svém šlechtiteli, ovšem později došlo k změně názvu na počest lékaře z Weinsbergu jménem Justinus Andreas Christian von Kerner, který svým pacientům doporučoval sklenku denně, jako nejlepší přírodní léčebný prostředek. Spojením s konopím, které prováděli již staří Egypťané louhováním, se tento nápoj stává neocenitelným pomocníkem, jenž pohladí na duši i na zdraví. Víno je suché a dá se tedy servírovat prakticky ke všem pokrmům. Zajímavé spojení chutí nemusí být vhodné pro každého, ale rozhodně by nikdo neměl váhat a konopné vínko alespoň ochutnat.

www.carun.cz

Konopné pivo

Ne každému víno vyhovuje a s nástupem teplého jarního počasí to občas prostě chce zalít dobře vychlazeným chutným pivem. Také další tip je z čistě malého rodinného podniku. Zajímavé nesycené nepasterované pivo vyrábí rodina Trojanových v Rakousku, necelých deset kilometrů od českých hranic. Pivo je bez přidaného cukru, chmelových výtažků či barviv, zato hojně doplněné výtažkem z konopných květů. Vše se vaří podle původní středověké receptury z lokálních surovin a kvalitní spodní vody. Pivovárek leží v ekologickém zemědělském regionu Waldviertel, kde sídlí sdružení kontrolovaných výrobců. Tímto se přispívá nejen k ochraně klimatu a životního prostředí, ale i prvotřídních domácích surovin. Pivovar se zabývá především vařením pivních specialit a kromě ochutnávek nabízí i exkurze přímo ve výrobě. Pokud byste tedy měli zálusk na nějaký ten cyklovýlet z jižních Čech a zajímala by vás výroba nápojů s přídavkem konopí, není nic jednoduššího a rovnou můžete navštívit webové stránky: www.schremser.at

Konopná limonáda

Jarní tipy zakončíme chutným osvěžujícím nealko pitím od rodinného obchůdku Koldokol z malé obce Krhov v Bílých Karpatech. Farma se díky přítomnosti ekologického ovocného sadu věnuje produkci moštů, džemů a jiných ovocných lahůdek. Bio nápoj se vyrábí louhováním lístků konopí setého a zeleného čaje a doslazuje se koncentrovanou jablečnou šťávou, tedy pouze přírodními ovocnými cukry. Produkt je ekologicky šetrný, profesionály kladně hodnocený a mezi zákazníky velice oblíbený. Důkazem může být i cena odborné poroty, kterou si farma odnesla z mezinárodního veletrhu léčivých bylin Cannafest 2012.

www.koldokol.cz

 

              Bohatý výběr konopných dobrot najdete také v e-shopu Legalmarket.


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!