Důvodem mé předpojatosti byl možná lehce zavádějící překlad originálu Die Schule der Trunkheit, který by měl spíše znít Škola popíjení, jelikož v publikaci je od začátku zdůrazňováno, že kouzlo alkoholu spočívá právě v kultivované konzumaci přiměného množství, nikoli v opíjení se.
Stručná historie
Kniha vznikla jako ojedinělý počin majitelů a provozovatelů berlínského podniku
Victoria Bar, kteří kolem roku 2000 začali zkoumat historii alkoholu a v roce 2003 uspořádali první přednášku v rámci výukového cyklu „Škola opilosti“. Materiál z celkem osmi „semestrů“ poté přepracovali a převedli do psané podoby, přidali na pět desítek receptů na míchané drinky a v roce 2013 v Německu vydali knižně. Jednotlivé kapitoly se (kromě úvodní a závěrečné) zabývají historií základních druhů tvrdého alkoholu: začíná se pálenkami z vína, pokračuje se vodkou a přes whisky a rum se dostaneme až k ginu a tequile. Předposlední kapitola je pak věnována šampaňskému.
Hned od prvních řádků je vidět, že autoři si dali velkou práci s historickými prameny a dokázali precizně zpracovat mnoho dat a informací do čtivé a zábavné podoby. Pro odlehčení do textu přidali spoustu vtipných historek a řadu známých i méně známých „pijáckých citátů“ slavných osobností ze světa politiky, umění i showbyznysu.
Školu opilosti lze doporučit každému, kdo by se rád o svém pití dozvěděl víc než jen to, kolik procent alkoholu obsahuje a jaká společnost ho dnes vyrábí.
Knížka je k dostání v e-shopu Legalizace za 249 Kč.