Aktuální článek
Světlá budoucnost pro domy z konopí

Světlá budoucnost pro domy z konopí

  • Navštívili jsme jeden zpracovatelský závod v Itálii, kde se s pomocí nejmodernějších technologií vyrábějí revoluční konopné biomateriály. Z těch by se v budoucnu mohly stavět ekologické domy.

Konopí obsahuje jedno z nejpevnějších přírodních vláken – po tisíce let se využívalo na výrobu oblečení, lan a lodních plachet. Když však byla vynalezena levná syntetická vlákna vyrobená z ropy a na konopí dopadly prohibiční zákony, přestalo se prakticky pěstovat. Dnes vědci znovu objevují jeho potenciál při výrobě ekologicky udržitelných biomateriálů, ze kterých lze stavět i domy.

Všestranně využitelná plodina

„Konopí lze využít v mnoha odvětvích,“ tvrdí Dr. Stefano Amaducci z Oddělení udržitelné rostlinné produkce na Katolické univerzitě Nejsvětějšího Srdce v italské Piacenze. „Jeho semena lze přidávat do krmení, ale zároveň najdou využití i v potravinářském průmyslu. Ze stonků se pak mechanickou extrakcí získávají vlákna a pazdeří (dřevnatá část stonku), přičemž tyto suroviny se pak dají využít mnoha způsoby. Když je například – jednoduše řečeno – smícháte s lepidlem, vzniknou stavební materiály použitelné při výrobě nábytku, střešních krytin nebo dokonce ekologicky udržitelného betonu.“

Přes všechny způsoby využití a ekonomické i ekologické přínosy je v oblasti produkce konopí stále velká mezera na trhu.

Dr. Amaducci je koordinátor projektu MultiHemp financovaného z fondů Evropské unie, jehož cílem je zkoumat nové způsoby využití konopí jako obnovitelného zdroje. Jednou z partnerských společností tohoto projektu je CMF Technology – této společnosti se podařilo vyvinout konopné biomateriály využitelné při stavbě zdí a podlah. „Konopí míchají se speciální patentovanou složkou, z čehož vzniká stoprocentně přírodní stavební materiál. Ten pak formují do podoby desek, které lze využít jako základ zdí a podlah,“ vysvětluje Dr. Amaducii.

Jiná partnerská firma přišla se zařízením, díky kterému lze konopnou vlákninu vstřikovat do úzkých prostor mezi zdmi, kde pak funguje jako izolace. Představte si dům vystavěný z dvojitých konopných zdí, konopné střešní krytiny a vybavený několika kusy konopného nábytku – takové obydlí se dá sestavit téměř výhradně z biomateriálů, díky kterým můžeme výrazně šetřit životní prostředí.

„Konopí je nenáročná rostlina,“ nechal se slyšet Dr. Amaducci. „Má velice houževnatý kořenový systém, díky kterému přežije sucho, a navíc vyžaduje jen malé množství dusíku.“ To znamená, že při pěstování nemusí farmáři používat tolik vody a hnojiv a konopí tak lze vysadit i v sušších oblastech. Pokud se na takovém území bez zemědělsky využívané půdy založí více konopných farem, rostliny napomohou navrátit do neúrodné půdy z atmosféry tolik potřebný uhlík.

Přes všechny tato způsoby využití a ekonomické i ekologické přínosy je v oblasti produkce konopí stále velká mezera na trhu. Podle Evropské asociace pro průmyslové konopí (European Industrial Hemp Association – EIHA) bylo v roce 2015 v půdním fondu všech 28 zemí EU věnováno pěstování konopí pouze 250 kilometrů čtverečních – to je plocha odpovídající jedné desetině Lucemburska.

Sklizeň

Přesto se z takto malé plochy podařilo získat 85 000 tun konopných stonků, ze kterých se poté vyrobilo 25 000 tun vlákniny, 43 000 tun pazdeří, jež se mimo jiné dá využít jako biopalivo, a 13 000 tun prachu, z něhož se dále vyrábí granulát využitelný jako biomasa či kompostovací hmota. Zemědělci z tohoto množství dále získali 11 500 tun semen a 240 tun květů a listů – ty pak byly využity například při výrobě léků nebo potravinových doplňků a kosmetiky.

Partnerská firma přišla se zařízením, díky kterému lze konopnou vlákninu vstřikovat do úzkých prostor mezi zdmi, kde pak funguje jako izolace.

Společnost MultiHemp se nyní zaměřila na průzkum specifických vlastností různých odrůd technického konopí, aby zajistila maximální efektivitu využití této suroviny. „Poprvé v historii tohoto průmyslu jsme zhodnotili význačné vlastnosti genotypů dostupných na trhu,“ uvedl Dr. Amaducci. „To je z hlediska trhu zásadní krok, protože jsme mohli zhodnotit nejlepší odrůdy dle kvality vláken, jejich výnosu a objemu získaných semen.“

V rámci projektu má Dr. Amaducci i vlastní biorafinerii, kde spolu se svými kolegy pracuje na vylepšení postupů využívaných při přeměně syrového konopí na vlákninu, olej a biopaliva. Konopí však není jedinou rostlinou, která nabízí zdroj vláken dosud běžně vyráběných z ropy – mezi další takové alternativy patří kukuřičné klasy, oves, pšeničné otruby či piliny.

Projekt EcoLASTANE financovaný z fondů EU zkoumal potenciál organické látky zvané furfural, která se z výše zmíněných materiálů získává během jejich rozkladu. Polyester vyráběný na bázi ropy tvoří dnes 72 % z celkového počtu průmyslově využívaných vláken – jeho hlavním problémem jsou vysoké emise a riziko znečištění doprovázející získávání syrového materiálu na výrobu těchto vláken. Další zátěž životního prostředí pak představuje jeho transport, skladování, zpracování i manipulace s ním.

Na rozdíl od něj stačí na výrobu furfuralu opakované zahřívání biomasy dle přesného postupu objeveného v rámci projektu EcoLASTANE – vedlejší produkt rostlinné výroby se tak mění na nové polyesterové textilní vlákno vyrobené z čistě přírodních zdrojů.

Představte si dům vystavěný z dvojitých konopných zdí, konopné střešní krytiny a vybavený několika kusy konopného nábytku.

„Výsledná podoba vláken přírodního a petrochemického původu je téměř identická. Díky tomu se z našich nových vláken dají vyrábět naprosto totožné produkty jako z vláken chemického původu,“ prohlásil José Caparrós, koordinátor projektu EcoELASTANE.

V rámci projektu bylo před jeho ukončením na počátku letošního roku vytvořeno několik prototypů oblečení na ukázku potenciálu furfuralových vláken – mezi ně patří i návrh přírodních polyesterových tkanin pro firmu Raidlight prodávající outdoorové oblečení. Podle Caparróse nový materiál také umožní snížení nákladů na výrobu, které jsou ovlivněny výkyvy ceny syrové ropy. „Našim cílem je zvýšit bezpečnost produktů při snížení jejich ekologické stopy i ceny – a jsme si jisti, že nový produkt se na trhu bez problému uchytí.“

Zdroj: horizon-magazine.eu

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!