Aktuální článek
Pražský psychedelický svátek

Pražský psychedelický svátek

  • Ve staré čistírně odpadních vod se konala psychedelická konference. Sjeli se tam vědci z celého světa.

Ne, opravdu nejde o vtip. Konference Beyond Psychedelics 2016, která proběhla na přelomu září a října, rozhodně nebyla žádnou undergroundovou akcí pro pojídače halucinogenů. Psychedelické výzkumy, které mají v našich končinách bohatou tradici, se sice po třicetileté pauze začaly znovu rozjíždět už před lety, ale globální multidisciplinární psychedelické fórum jsme tu opravdu ještě neměli. Fórum odborně zaštítil Národní ústav duševního zdraví, finančně ji podpořili mecenáši z řad podnikatelů a s organizací pomohl tým dobrovolníků. Celá akce se velice vydařila a téměř sakrální prostory staré čistírny odpadních vod v Praze-Bubenči jí poskytly důstojné kulisy a zvýraznily už beztak sváteční atmosféru. Psychedelická renesance opravdu naplno dorazila i do našich končin.

Oslava různorodosti

Rick Doblin (zakladatel a šéf MAPS, Víceoborové asociace pro psychedelická studia), Roland Griffiths (profesor psychiatrie zkoumající účinky psychoaktivních látek) či Dennis McKenna (vědečtěji založený mladší bratr slavnějšího a bohužel již zesnulého „psychedelického vypravěče“ Terence) – ti všichni dorazili do Prahy a s nimi i řada dalších přednášejících, především z Evropy a obou Amerik. Návštěvníci z Česka byli v menšině. Je nás sice jenom 10 milionů, ale přesto doufám, že příště se sejdeme v hojnějším počtu.

Již program dával tušit, že to bude stát za to. Záběr víceoborové konference byl vskutku široký – mezi řečníky se střídali vědci a výzkumníci, psychoterapeuti, aktivisté, tradiční i undergroundoví šamani a objevil se i náš národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Hovořilo se nejen o psychedelikách (řeč přišla na LSD, psilocybin, ayahuasku, DMT, ibogain, konopí i další látky a rostliny), ale také o protidrogové politice a ekologii. Skladba návštěvníků byla ještě o něco pestřejší – nouze nebyla o nadšence z psychedelického undergroundu ani o novodobé hippies, kteří se jako příslušníci „normální“společnosti tváří jen navenek.

Osvěžující však byla absence fanatických drogobijců a přehnaně horlivých policistů, které dobře známe z konopných veletrhů. Jejich přítomnosti ostatně nebylo vůbec třeba – i největší psychedeličtí nadšenci se chovali natolik spořádaně a mírumilovně, že celá sešlost působila spíše jako sraz mladých křesťanů. Šlo přitom vlastně – slovy amerického establishmentu počátku 70. let – o sraz nejnebezpečnějších lidí na planetě!

Budoucnost psychedelik

Co tedy skýtá budoucnost, aspoň co se psychedelik týče? Otázka byla sice i v názvu diskusního panelu, který na konferenci navazoval, ale věštění si odpustím. Jeden bezprostřední efekt však Beyond Psychedelics nejspíš přinese. Proklamovaným cílem konference bylo vytvoření platformy pro spolupráci v celosvětovém měřítku a opravdu to vypadá, že založení globální psychedelické společnosti je už na spadnutí.

Nepodléhejme však přehnanému optimismu – psychedelické nadšence čeká ještě spousta práce. Když se dnes řekne LSD, většina obyvatel Západu si pořád představí jakousi zákeřnou „tvrdou drogu“, po které uživatel dozajista zešílí. Změňme to konečně!

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!