Aktuální článek
Policejní bizár za hranicemi

Policejní bizár za hranicemi

  • V Legalizaci č. 38 jsme si v rubrice „Policejní bizár“ ukázali pár příkladů toho, jak může zákonů neznalý člověk skončit kvůli konopí za mřížemi. Tentokrát jsme zabrousili i do zahraničí, abychom si ukázali, že válka proti konopí a dalším zakázaným látkám není jedna velká tragikomedie pouze u nás.

Exšéf finské protidrogovky a jeho výnosný melouch

Na konci loňského prosince byl bývalý ředitel finské obdoby naší protidrogové centrály Jar Aarnio odsouzen Okresním soudem v Helsinkách k deseti letům vězení za propašování takřka 800 kilogramů hašiše do své domovské země. Aarnio byl donucen na svůj post rezignovat již v roce 2013 kvůli podezření z korupce, nicméně v průběhu vyšetřování vyšlo navíc najevo, že si kromě korupce přivydělával i jinak – v letech 2011 a 2012 byl ještě jako nejvýše postavený protidrogový policista v zemi součástí skupiny, která po moři v sudech pašovala hašiš z Nizozemska.

V lednu loňského roku vtrhla k bratrů Laššákovým policie a zabavila 630 gramů sušeného konopí, za což byli v prosinci oba odsouzeni k pěti letům natvrdo ve vězení s nejvyšším stupněm ostrahy.

Můžeme jen doufat, že platy českých strážců zákona jsou natolik vysoké, že nemají nutkání vylepšovat si svou finanční situaci jako jejich bývalý kolega z Finska. I když to není tak dlouho, kdy byli dva policisté z Ústí nad Labem zatčeni za zabavení deseti kilogramů marihuany, kterou si následně ponechali pro svou vlastní potřebu.

Ukončení prohibice policistům neuvolňuje ruce – naopak

Poněkud svérázně přistoupil k vítězství legalizačního referenda v Kalifornii Parker Sever, šéf policejního oddělení v padesátitisícovém Hanfordu. Neuběhl ještě ani týden a Sever si do místních novin postěžoval, že legalizace přinesla do ulic města více zločinu a více práce pro něj a jeho kolegy.

A není sám – policisté i v dalších amerických státech, kde se občané v listopadu rozhodli ukončit konopnou prohibici, bijí na poplach a varují před nárůstem kriminality. Zcela přitom opomíjejí skutečnost, že na vymáhání protikonopných zákonů museli po dlouhá desetiletí vynakládat obrovské finanční prostředky a lidské zdroje, které po legalizaci budou moci využít na řešení opravdových zločinů (ročně je jen kvůli konopí ve Spojených státech zatčeno více než půl milionu osob). „Podle mě to není pravda, protože nejspíš budeme muset věnovat mnohem víc času tomu, abychom zjistili, jestli ten či onen člověk nový marihuanový zákon vlastně porušuje, nebo ne,“ postěžoval si novinářům Chris Greeley, šéf policejního oddělení města Holden ve státě Maine. Inu, důvod podporovat prohibici se vždycky najde, ať už je sebehloupější.

Protikonopné šílenství ničí mladé životy na Slovensku

O českých drogových zákonech si můžeme myslet, co chceme, faktem ale zůstává, že ve srovnání s některými našimi sousedy jsou velmi liberální. Kupříkladu na Slovensku se dějí v souvislosti s konopím věci, nad kterými zůstává rozum stát – v polovině prosince informovala média o případu tří mladíků z Prešovska, o nichž se policie domnívala, že pěstují, užívají a prodávají konopí. Při jejich zatčení bylo ovšem zabaveno méně než patnáct gramů konopí, přesto byli devatenáctiletý Patrik a dvacetiletý Tomáš vzati do vazby a hrozí jim deset až patnáct let vězení. Sedmadvacetiletý Tomáš je stíhán na svobodě a hrozí mu „jen“ tři až deset let za mřížemi.

Policisté v amerických státech, kde se občané loni v listopadu rozhodli ukončit konopnou prohibici, bijí na poplach a varují před nárůstem kriminality.

Že se nejedná o výjimku, to ukazuje případ bratrů Laššákových, kteří si v létě 2015 koupili na internetu semínka a vypěstovali několik rostlin konopí. V lednu loňského roku k nim vtrhla policie a zabavila 630 gramů sušeného konopí, za což byli v prosinci oba odsouzeni k pěti letům natvrdo ve vězení s nejvyšším stupněm ostrahy. Je sice pravdou, že u nich doma policie našla i zbraň, na kterou neměli povolení, přesto je pět let vězení za přechovávání úrody z pár rostlin neuvěřitelně přísných. To si zjevně nemyslel státní žalobce, který se odvolal a požadoval trest deset až patnáct let – to ale odvolací soud zamítl.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!