Aktuální článek
Stonásobně nebezpečnější než heroin?

Stonásobně nebezpečnější než heroin?

  • „Zaznamenáváme velký boom syntetických opiátů, které jsou stonásobně silnější a nebezpečnější než například heroin,“ posteskl si v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu šéf Národní protidrogové centrály (NCP) Jakub Frydrych.

A kdyby si odpustil strašení děsivými číslovkami, mohli bychom mu dát za pravdu. Jenže pak už by z jeho tvrzení moc nezbylo. O co tedy vlastně jde?

Jako opioidy označujeme látky, které jsou schopny vázat se na opioidní receptory. Řadíme mezi ně samozřejmě přírodní i polosyntetické opiáty – látky příbuzné morfinu, mezi které patří kodein, heroin či oxykodon, ale také plně syntetické látky s odlišnou strukturou (metadon či petidin). V lékařství se opioidy využívají především k tlumení bolesti. Působí však také euforicky, což je důvodem jejich rekreačního užívání. Mají však i odvrácenou stránku – jsou dost návykové.

 

Děsivé cifry

Silnější opiáty je samozřejmě nutné užívat v mnohem menších dávkách než morfin (či heroin). Jejich přibližná síla se často vyjadřuje srovnáním s morfinem – nikoli heroinem, jak činí pan Frydrych. Heroin je tedy zhruba dvakrát až pětkrát silnější než morfin, zatímco oxymorfon již desetkrát. Stonásobné síly dosahuje fentanyl, zatímco příbuzný acetylfentanyl, který patří mezi nové syntetické drogy prodávané přes internet, je silnější „jen“ patnáctkrát (oproti heroinu tedy třikrát až pětkrát). Všechna čísla jsou samozřejmě jen orientační.

Kvalita dnešních drog je opravdu skandální.

Děsivou cifru pana plukovníka však můžeme bez potíží trumfnout – sufentanil je až tisíckrát silnější než morfin, ohmfentanyl 6300krát a karfentanyl (též karfentanil) dokonce desettisíckrát. Podobně je na tom také dihydroetorfin. Všechno ale překonává 14-metoxymetopon, který je při aplikaci přes páteřní kanál až milionkrát silnější než morfin!

Tato děsivá čísla však nevyjadřují úžasnost způsobené euforie při rekreačním (zne)užívání. Účinky různých opioidů nejsou totožné – každý se v těle chová trochu jinak. Třeba intravenózně užitý hydromorfon hodnotí milovníci opiátů (slovníkem mainstreamového tisku „feťáci“ či v lepším případě „narkomané“) lépe než účinky morfinu, ale trvají jen pár desítek minut, což celkovou lákavost zážitku dost snižuje.

Supersilné opioidy se však na receptory většinou váží pevněji a rychleji působí jejich znecitlivění a úbytek, takže je těžší s nimi přestat, přestože se užívají v nižších dávkách. Fentanyl a jeho deriváty jsou tak paradoxně návykovější než heroin, přestože jejich účinky podle znalců zdaleka nepatří k nejúžasnějším.

Proč?

Jak je to tedy s tím velkým boomem, o kterém hovoří plukovník Frydrych? Evropská zpráva o drogách 2016, kterou vydalo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost, nárůst užívání syntetických opioidů skutečně potvrzuje. Jde především o látky ze skupiny fentanylů a zvláštní zmínku si zasloužil acetylfentanyl, ačkoli patří spíše ke slabším. Na rozdíl od příbuzných látek se však neužívá v medicíně, ale vyrábí se přímo pro černý trh – především v čínských laboratořích. V EU zemřelo v důsledku jeho užití už přes 20 lidí. V Číně však byl koncem minulého roku postaven mimo zákon, takže je pravděpodobné, že jeho místo brzy zaujme jiná látka. Možná ještě silnější.

Fentanyl a jeho deriváty jsou návykovější než heroin, přestože jejich účinky zdaleka nepatří k nejúžasnějším.

Hlavním důvodem obliby syntetických opioidů však určitě není jejich omračující síla. Většina uživatelů by vystačila s heroinem, morfinem, či dokonce s opiem. Jen málokdo touží po látce, která je sice na papíře relativně silnější, ale špatně se dávkuje, je návykovější a účinky za moc nestojí.

Morfin a opium se však na černém trhu špatně shánějí. Dostat se k „pouličnímu“ heroinu sice není problém, ale kvalita je příšerná. Potvrzuje to i Frydrychův podřízený, šéf pražské protidrogovky Jaromír Badin, který loni v rozhovoru pro Českou pozici řekl, že „kvalita dnešních drog je opravdu skandální“.

Heroin z českého máku se vaří metodou „pokus omyl, výbuch nevýbuch“.

Heroin prodávaný v Česku „má v sobě jenom nějakých šest až osm procent účinné látky, zbytek je naředěný balast“. Objevili se prý dokonce podnikavci, snažící se vyrobit heroin z českého máku, který na to není vhodný, a tak k němu přidávají „nejpodivnější chemikálie“ a vaří metodou „pokus omyl, výbuch nevýbuch“.

Racionální feťáci

Takže ruku na srdce a odpovězme si upřímně: Opravdu jsou syntetické opiáty z čínské či jiné laboratoře stokrát nebezpečnější než „heroin“ z ulice?

Stěží. Navíc jsou levnější a lze je snadno získat bez nutnosti setkat se s dealery. Čemu se tedy šéf NPC diví? Uživatelé bažící po opiátech jednají racionálně a volí menší zlo. Kdyby měli možnost získat bezpečnější látku v dobré kvalitě za příznivou cenu, na deriváty fentanylu by rychle a rádi zapomněli.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!