Aktuální článek
Flashback: Sněhová bouře

Flashback: Sněhová bouře

  • Velké drogové téma, kterého si všimla i česká veřejnoprávní média, otevřel na svých stránkách německý týdeník Welt am Sonntag. V rámci ojediněle propracované reportáže prováděl několik měsíců průzkum popularity a spotřeby kokainu ve většině spolkových republik.

A rozhodně tedy nešetřil. Do materiálu zapojil řadu uživatelů, kriminalistů, dealerů i různé mezinárodní vědecké kapacity z oboru. Alarmující výsledky překvapily nejednoho čtenáře a dramatická situace očividně dospěla u našich západních sousedů až do té fáze, že někteří politici otevřeně mluví v souvislosti s „bílým zlatem“ o legalizaci.

Alarmující výsledky překvapily nejednoho čtenáře a dramatická situace očividně dospěla u našich západních sousedů až do té fáze, že někteří politici otevřeně mluví v souvislosti s „bílým zlatem“ o legalizaci.

Kokain, který platí na černém trhu bez konkurence mezi nejdražší substance a dříve byl spíše doménou úspěšných celebrit či obchodníků, se dnes vydává na cestu k tomu, aby se stal německou národní drogou. Čísla mluví zcela jasně, jen za poslední rok vyšetřovatelé zajistili tři a půl tuny neprodaného kokainu, což je o neuvěřitelných sto procent více než vloni – dokonce tak výrazně předběhl i masově rozšířené konopí. „Na průzkumu spolupracoval švýcarský institut pro analýzu vody Eawag, který každoročně zkoumá hladinu drog v odpadních vodách evropských měst.

Na prvním místě žebříčku měst s nejvyšším obsahem kokainu ve splaškových vodách kupodivu nefiguruje ani Berlín, ani Mnichov, ale dělnické město Dortmund. A ještě překvapivější je výsledek, že nejvyšší koncentrace kokainu se objevuje v pracovní dny,“ píše Welt am Sonntag. Nerovný boj s latinskoamerickými drogovými kartely se pravidelně dostává na jednací stoly a myšlenku státní regulace prosazují už i někteří policisté v čele s šéfem spolkového kriminálního úřadu André Schulzem. Téma kromě našeho magazínu pilně sledují také kolegové ze stanice Český rozhlas Plus.


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!