Aktuální článek
Kanadská legalizace se ukazuje být jen pokračováním prohibice

Kanadská legalizace se ukazuje být jen pokračováním prohibice

  • Vláda liberálů konečně představila legislativní návrh legalizující konopí, na který se dlouho čekalo. Jejich verze regulace konopí ale není legalizací – jde o pokračování kriminalizace, a to s ještě přísnějšími pravidly, jež jsou dokonce navrženy tak, aby trestně postihovaly ještě větší okruh lidí, než tomu je doposud.

Kanaďané si přejí, aby konopí bylo legální. Už je totiž nebaví sledovat, jak jejich rodinné příslušníky a přátele zatýká policie a ničí jim soukromé i profesní životy.

Frustruje je, když vidí, jak se utrácejí peníze z jejich daní na vymáhání nesmyslného zákona na lidech, kteří se provinili jenom tím, že užívají konopí, místo aby se využily k řešení závažných zločinů – vražd, přepadení, znásilnění a krádeží.

Obrovský, leč ilegální trh

Různé studie a průzkumy již řadu let ukazují, že v Kanadě se prodává a kupuje konopí v hodnotě mnoha miliard dolarů ročně, a to navzdory desetiletím prohibice. Lidé zde konopí pěstují, prodávají a konzumují v ohromném množství.

A nejsou to žádní zločinci – statistiky ministerstva spravedlnosti potvrzují, že 95 procent pěstitelů jsou jinak bezúhonní občané bez jakýchkoli vazeb na organizovaný zločin. 

Informační leták ministerstva zdravotnictví uvádí, že ministerstvo povoluje existenci licencovaných producentů jen proto, že mu to přikázaly soudy.

V konopném byznysu sice můžete narazit i na lidi pochybného charakteru a s nekalými úmysly, ale to je chyba vlády. Její prohibiční politika totiž vede k neustálému růstu ceny konopí, což z něj dělá atraktivní komoditu pro jisté zločinecké skupiny, které jsou ochotny pro zisk udělat cokoli.
Pokud bychom zakázali kávu, zločinci by začali obchodovat s kávovými boby. Prohibice dává vzniknout zločinu i tam, kde by se jinak neobjevil.

 

Kriminalizující legalizace

I s novou legislativou budou nadále zatýkaní lidé za držení, pěstování a prodej konopí. Tresty budou v některých případech dokonce přísnější: od čtrnácti let odnětí svobody až po doživotí.

Žádná omilostnění ani amnestie pro lidi s čistým trestním rejstříkem. Další razie na prodejny s konopím, doprovázené zatýkáním. Nová propagandistická kampaň démonizující konopí. Tohle že má být „legalizace“?

Kanaďané již vědí, jak konopí získat a budou je shánět stejnými způsoby jako doposud.

Liberálové jednoduše navrhli dekriminalizaci držení malého množství konopí pro osobní potřebu (30 gramů) a maximálně čtyř malých rostlin, a ani tato opatření nevejdou v platnost hned. V praxi to znamená, že desetitisíce Kanaďanů budou i nadále perzekvovány za aktivity, které většina lidí považuje za neškodné.

Navrhovaná legislativa dokonce ani nechrání děti před drogami. Pouze prostřednictvím extrémně přísných trestů kriminalizuje ještě větší okruh lidí, než tomu bylo doposud.

Mnoha mladým lidem budou hrozit roky vězení pouze za to, že se s přáteli podělili o joint. Jak má tohle „chránit naše dětí“? Nebo kohokoli jiného?

 

Do karet velkoproducentům

Zdá se, že tento návrh pouze legalizuje oligopol licencovaných velkoproducentů. Ti mohou paradoxně fungovat jen díky pacientům, pěstitelům a prodejcům, kteří byli v předchozích letech zadrženi, obviněni a u soudu zvítězili.

Informační leták kanadského ministerstva zdravotnictví uvádí, že ministerstvo povoluje existenci licencovaných producentů jen proto, že mu to přikázaly soudy.

Statistiky ministerstva spravedlnosti potvrzují, že 95 procent pěstitelů jsou jinak bezúhonní občané bez jakýchkoli vazeb na organizovaný zločin.

Producenti s licencí mají sloužit pacientům z řad kanadských občanů, nejsou ale schopni uspokojit jejich poptávku. Jak by tedy mohli uspokojit poptávku trhu s rekreačním konopím? Odpověď je jednoduchá: nijak. Kanaďané již vědí, jak konopí získat a budou je shánět stejnými způsoby jako doposud.

Legalizace měla konopný průmysl přetransformovat z oblasti šedé ekonomiky na běžné odvětví. Vládou připravovaná legislativa to však nečiní, a naopak brání lidem, kteří s konopím podnikají, v přechodu na čistě legální fungování.

Když máte záznam v rejstříku, nemůžete se stát legálním producentem. Přitom třeba v kalifornském Oaklandu se naopak rozhodli odškodnit oběti války proti drogám tím, že jim umožní vstup do legálního konopného průmyslu.

 

Lobbing, peníze a moc

Toto není legalizace. Toto je prohibice v bleděmodrém a vydělají na ní pouze licencovaní producenti, kterým se podařilo efektivně zlobbovat (a někdy rovnou koupit) členy vládní komise pro legalizaci i další představitele vlády.

Právní firma vlastněná předsedkyní této komise Anne McLellanovou údajně licencovaným producentům poskytuje poradenství. Jaká náhoda, že komise doporučuje, aby za jediné legální pěstitele byli považováni právě tito velkoproducenti. 

Prohibice dává vzniknout zločinu i tam, kde by se jinak neobjevil.

Mark Ware, další člen komise, byl najat společností Canopy Growth, kterou založil bývalý finanční ředitel liberální strany Chuck Rifici. V podobných společnostech má podíl řada politiků i policistů, kteří tak na jednu stranu vydělávají nemalé peníze a na druhou stranu se prostřednictvím akcí policejních složek zbavují konkurence.

Legalizace by měla znamenat konec kriminalizování konopí, ne pokračování dosavadní prohibice. Osobně podporuji rozumnou regulaci konopí, ale navrhovaná legislativa rozumná není. Je prohibitivní, zbytečně trestající a nepodaří se jí dosáhnout žádného z proklamovaných cílů. Liberální strana Kanady opět lže a doplatí na to občané.

Zdroj: ottawacitizen.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!