Aktuální článek
Kdo šlape, ten podporuje výzkum léčby konopím!

Kdo šlape, ten podporuje výzkum léčby konopím!

  • Chcete se na podzim stát součástí něčeho speciálního? Medical Cannabis Bike Tour (MCBT) letos projíždí Českou republikou a Rakouskem a čeká jen na vás, abyste reprezentovali svůj koutek světa.

Pakliže mezi vaše vášně patří konopí a cyklistika (jako sport i jako kratochvíle) a rádi podpoříte dobrou věc, MCBT 2017 vám nabízí nejlepší dobrodružství tohoto roku a nezapomenutelnou zkušenost. Tour se koná ve dnech 3.–5. října, začíná u vodní nádrže Lipno na jihu Čech a končí slavnostním uvítáním hrdinných cyklistů na 10. ročníku konopného veletrhu Cultiva ve Vídni. Bude se jednat o velikou událost, jakou si jistě nechcete nechat ujít, a tak neváhejte a připojte se k naší mezinárodní brigádě cyklistických revolucionářů!

Více podrobností naleznete na adrese www.medicalcannabis-biketour.com.

Náš cíl

Finanční prostředky vybrané během Medical Cannabis Bike Tour putují přímo na převratný výzkum, který se zabývá konopím jako potenciálním lékem na rakovinu. Od roku 2013 jsme na tento výzkum díky našim sponzorům darovali už 350 000 euro.

Letošní MCBT pomůže financovat klinickou studii 30 až 40 pacientů s gliomem (mozkovým nádorem). Jedná se o první takový výzkum na světě zkoumající kanabinoidy coby primární léčivo, navíc finančně nezávislý na farmaceutických společnostech. Klinický výzkum je veden Dr. Guillermem Velascem a Dr. Manuelem Guzmánem z Komplutenské univerzity v Madridu s podporou GEINO (Grupo Español de Investigación en Neurooncología). Na našich webových stránkách průběžně informujeme o pokrocích v jejich výzkumu.

Během závěrečná ceremonie na vídeňském veletrhu Cultiva jezdci obdrží medaile a výzkumníkům a lékařům bude předán šek.

Výzkum má dva hlavní cíle. Za prvé prozkoumat, jak přesně kanabinoidy podporují smrt rakovinných buněk, a za druhé zjistit, jaká je ideální kombinace kanabinoidů a dalších protirakovinných látek při léčbě gliomů i dalších typů nádorů.

Data získaná výzkumným týmem během doposud provedených pokusů ukazují, že kanabinoidy mohou smrt rakovinných buněk skutečně podporovat.

 

Důležité informace

Ubytování a přepravu zavazadel zajistí organizátoři. Tým dobrovolníků s auty a autobusy bude převážet zavazadla účastníků z hotelu do hotelu. Setkáme se 2. října v městečku Frymburk na jihu Čech, tedy den před zahájením samotné tour. Užijeme si veškerého přepychu, který nám nabídne tamější hotel, včetně sauny, a trochu nabereme sil. Snídaně a večeře jsou součástí ubytování a obědy, jako všechny předešlé ročníky, budou podávány formou pikniku během jízdy. Každý den nás na domluveném místě budou čekat dobrovolníci, kteří nám připraví zdravé a výživné jídlo.

Druhou noc si odpočineme v hotelu Kolping v Linci a třetí noc strávíme v městečku Emmersdorf situovaném u Dunaje v krásném, typicky rakouském hotelu Zum schwarzen Bären. Po dlouhé celodenní jízdě to bude dokonalé místo k odpočinku a společné večeři.

Letošní MCBT pomůže financovat klinickou studii 30 až 40 pacientů s gliomem – první výzkum na světě zkoumající kanabinoidy coby primární léčivo.

Ve čtvrtek dorazíme do Vídně, kde máme předběžně rezervovány pokoje pro jezdce i dobrovolníky v Eventhotelu Pyramid vedle místa konání veletrhu. Rezervaci je nutno objednat u organizátorů MCBT a včas uhradit. Další možnost je najít si ve Vídni sami jiné ubytování.

V pátek ráno se všichni účastníci zájezdu opět setkají a naposledy usednou do sedel, aby se přemístili přímo do areálu výstaviště Cultiva, kde je přivítá nadšený dav a před početným publikem proběhne závěrečná ceremonie, během níž jezdci obdrží medaile a výzkumníkům a lékařům bude předán šek.

Rezervaci v Eventhotelu Pyramid prosím potvrďte na e-mailu info@medicalcannabis-biketour.com do 1. září a uveďte počet nocí (1 nebo 2). Pokud máte zájem zúčastnit se jako jezdci nebo sponzoři, na stránce www.medicalcannabis-biketour.com vyplňte přihlášku jezdce nebo sponzora. Poté obdržíte další informace.

 

Rozhovor s loňským účastníkem

U příležitosti nového ročníku Medical Cannabis Bike Tour jsme rovněž vyzpovídali jediného českého reprezentanta, který se zúčastnil loňského ročníku na trase ze slovinské Lublaně do italské Boloně – šéfredaktora magazínu Legalizace Roberta Veverku.

Jaké bylo věkové složení účastníků?

Věkové rozmezí se pohybovalo mezi dvaceti a 65 lety. Více určitě ne, abych někomu náhodou nekřivdil. Jinak průměr závodníků, kterých bylo kolem šedesáti, se pohyboval někde kolem 35 let.

Na jaké úrovni bylo zázemí a servisní podpora?

Velmi mě úroveň ubytování i servisu potěšila, hotely, v kterých jsme během tour odpočívali, měly vše potřebné pro přežití, tedy kromě postelí a koupelen měly i bar a občas také bazén.
Nepříjemnou příhodou snad bylo jen to, že v jednom hotelu v Itálii podcenili naše základní potřeby pitného režimu a ještě během večeře došlo pivo. Museli jsme se tak po náročném dni obsluhovat sami v nedaleké prodejně. Jinak během celé tour cyklisty doprovází několik servisních vozidel, které jsou vybaveny vším potřebným k opravě kol. V případě pádu nebo ztracení se jsou osádky vozů kdykoli připraveny závodníka vyzvednout a pomoci mu. 

Společně se dají překonávat překážky, které se jednomu zdají nezdolatelné.

Nebyla trasa moc těžká pro rekreačního cyklistu?

Já bych ani neřekl. Například já se za rekreačního cyklistu považuji a lidi, co mě znají, občas ani nevěří, že jezdím na kole, ale trasu dlouhou 420 km, která se jede ve třech za sebou jdoucích celodenních etapách, jsem zvládl bez větších problémů. Tím myslím, že jsem cestou sice občas lehce trpěl, ale ujel jsem to vlastně snadno. A stejně tak to zvládli i všichni ostatní. Když jedete téměř celou trasu po rovině na silničním nebo trekovém kole s hladkým vzorkem na plášti, silnice pod koly ubíhá sama a je to koneckonců více než na náročnosti trati na schopnosti vydržet šlapat na kole nějakých sedm osm hodin.

Také jistě rozhoduje počasí, které příjemnou projížďku může snadno změnit v chladnou nebo za deště i nebezpečnou jízdu. Pokud je tedy definice rekreačního cyklisty taková, že je to člověk, který umí na kole bezpečně jezdit a ovládat ho za jakéhokoli počasí a jezdí na něm rád a rád se občas na kole sám překonává, pak je tato výzva určena právě jemu. Počty kilometrů nebo znějí mnohdy hůře než výsledný požitek a radost z jízdy.

Co sis z akce takzvaně odnesl? 

Určitě kromě hřejivého pocitu z dobře vykonané práce, která potěšila a posílila tělo i ducha, jsem si odnesl nová přátelství, utužil ty stávající a zjistil, že mnoho lidí z konopného oboru je ochotno nejen podpořit dobrou a prospěšnou věc finančně, ale i aktivně se do ní zapojit.
Medical Cannabis Bike Tour není jen tak nějaká jízda krajinou, byl to pro mě manifest odvahy a vynaloženého úsilí, které mají pomoci výzkumu léčby konopím, opětovná ukázka toho, že společně se dají snadno překonávat překážky, které se jednomu zdají nezdolatelné. Byla to jistě také dovolená a skvělá příležitost strávit s přáteli i obchodními partnery chvíle sportovního vyžití i pohody. 

 

Upozornění

Tour se nelze zúčastnit bez potřebných osobních dokladů.

Každý jezdec uhradí startovné ve výši 250 euro, za což obdrží ubytování na tři noci se snídaní, dvě večeře v průběhu konání tour, obědy, svačiny a pití během samotné jízdy a speciální cyklistický dres s logem MCBT.

Po příjezdu do Vídně ve čtvrtek 5. října si již jezdci zajišťují ubytování sami (můžeme doporučit několik levných možností). V pátek 6. října se opět setkáme a vyrazím na veletrh Cultiva, kde nás bude čekat slavnostní přivítání a média.

Účastí na tour vyjadřujete souhlas s tím, že jedete na vlastní riziko a že za vás organizátoři a nadace MCBT nenesou jakoukoli odpovědnost.

Každého jezdce tímto rovněž vybízíme, aby na námi podporovaný výzkum přispěl dalšími 250 eury coby soukromý sponzor.

Berte prosím na vědomí, že během tří dnů urazíme 420 kilometrů. Trasa zčásti povede i přes hory a její součástí jsou stoupání i sjezdy, takže je nezbytné být v rozumné kondici a mít před jízdou trochu natrénováno.

Každý je zodpovědný za své vlastní (cestovní) pojištění. Nezapomeňte si na cestu přibalit průkaz zdravotního pojištění (platí pro jezdce z EU).

Nadace Medical Cannabis Bike Tour organizuje sportovní podniky za charitativními účely a není zodpovědná za jakékoli zranění nebo škody utrpěné během tour. Účastí na tour vyjadřujete souhlas s tím, že jedete na vlastní riziko a že za vás organizátoři a nadace MCBT nenesou jakoukoli odpovědnost.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!