Aktuální článek
„Syntetické konopí“ je škodlivá droga, která nemá s konopím nic společného

„Syntetické konopí“ je škodlivá droga, která nemá s konopím nic společného

  • Přední novozélandský vědec zabývající se drogovou problematikou tvrdí, že nové psychoaktivní látky syntetického původu, které v této zemi během nedávné doby zabily sedm lidí, by neměly být označovány jako „syntetické konopí“. Domnívá se také, že stát by měl prozkoumat možnosti regulovaného trhu s přírodním konopím.

Chris Wilkins z novozélandské Masseyovy univerzity v televizi varoval před vzestupem syntetických drog, které představují celosvětové riziko. Zároveň varoval, že je nebezpečné tyto drogy nazývat syntetickým konopím.

Podobné účinky? Ani náhodou

„Lidé pak totiž očekávají, že tyto látky budou mít podobné účinky jako konopí, ale ve skutečnosti je to něco úplně jiného – jsou mnohem silnější, působí jinak a mají velmi nebezpečné vedlejší účinky,“ prohlásil.

Z hlediska rizikovosti účinků je přírodní konopí nesrovnatelně bezpečnější.

Toto varování přichází ve chvíli, kdy novozélandská policie potvrdila už osmé úmrtí za poslední měsíc. Ke všem došlo v Aucklandu. Regionální zdravotní rada pro oblast Manukau uvedla, že poslední obětí byl muž ve věku kolem pětadvaceti let, který přes noc zemřel v nemocnici.

Vyskytly se i domněnky o tom, že tyto drogy obsahují domácí čisticí prostředky. Inspektor Peter Florence, jenž případ vyšetřuje, však oznámil, že rozbor vzorků přítomnost těchto látek neprokázal. Nákupy těchto drog jsou podle jeho slov realizovány přes internet, přičemž probíhají nárazově, ve vlnách. Rovněž uvedl, že drogy jsou vyráběny „pololegálními“ postupy například v Indii nebo Číně. „Nejsou nijak regulované,“ řekl. „Jejich výroba probíhá přímo za účelem exportu. Drogy jsou pak posílány sem jako ‚syntetické konopí‘.“

 

Vyhýbat se obloukem

Vzhledem k tomu, že se jedná o nové látky s neznámým složením, účinky jsou naprosto nepředvídatelné a jejich uživatelé tedy musí být obzvláště opatrní. Jak inspektor Florence dodal, jako prevence by mohla posloužit změna zákona a zapojení pohraničních hlídek, které by měly důsledně potírat pašování těchto syntetických drog.

Lidé pak očekávají, že tyto látky budou mít podobné účinky jako konopí, ale ve skutečnosti je to něco úplně jiného – jsou mnohem silnější, působí jinak a mají velmi nebezpečné vedlejší účinky.

Podle profesora Wilkinse by mohla regulace syntetických psychoaktivních látek omezit poptávku a zároveň zajistit jejich vyšší bezpečnost. Úplné řešení by to ale nebylo.

Raději legalizujme přírodu

Vhodné by podle něj mohlo být experimentálně vyzkoušet regulovaný trh s konopím přírodním. Mnoho lidí si prý syntetické psychoaktivní látky kupuje proto, že jsou levnější, ačkoli spousta uživatelů by upřednostnila právě přírodní produkt. „Z hlediska rizikovosti účinků je přírodní varianta nesrovnatelně bezpečnější,“ konstatoval Wilkins.

Podle novozélandského zákona o psychoaktivních látkách z roku 2013 jsou již tyto syntetické látky nelegální. Nejedná se totiž o drogy, které byly zakoupeny, než vešel zákon v platnost, nýbrž o látky nové a mnohem silnější.

Zdroj: newshub.co.nz

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!