Aktuální článek
Největší záhada terapeutických účinků konopí aneb Za vším hledej synergii

Největší záhada terapeutických účinků konopí aneb Za vším hledej synergii

  • Ačkoli to moderní medicína a vědecký svět s oblibou často činí, oddělování účinných látek obsažených v různých rostlinách nemusí být ku prospěchu věci. A konopí je toho nejlepším možným příkladem.

V osmdesátých letech minulého století se vědcům podařilo vyrobit syntetickou obdobu přírodního THC. Nemocným začala být tato farmaceuticky vytvořená látka podávána pod názvem Marinol a její uvedení na trh byl propadák.

Rostlinu nenahradíš

Vyšly tak najevo hned tři věci. Za prvé, účinky konopí má na svědomí mnohem rozsáhlejší komplex látek než pouhý jeden kanabinoid. Za druhé, ačkoli některé složky konopí lze vyrobit uměle, nemohou se co do vlivu na lidské zdraví poměřovat s týmiž látkami rostlinného původu. A za třetí, takzvaný synergický účinek v případě léčby přírodním konopím opravdu existuje.

Cesta zvyšování obsahu jedné látky je v pořádku, neměla by ale být spojena s úplným odstraněním jiné složky.

Pojem „synergický účinek“ zmínila v souvislosti s konopím poprvé už v roce 1998 skupina vědců působící v Izraeli pod vedením nestora konopného výzkumu, profesora Raphaela Mechoulama, a to v závěrečné zprávě shrnující práci týmu s kanabinoidy publikované v periodiku European Journal of Pharmacology. Jeho faktická existence byla od té doby opakovaně potvrzena výsledky dalších studií a zdá se tedy, že snahy různých podnikavců či farmaceutických firem o výrobu téměř stoprocentních koncentrátů s obsahem pouze jedné ze stovek účinných látek obsažených v konopí, jsou spíše slepou uličkou než cestou za co největším využitím terapeutického potenciálu této rostliny.

 

Logika jde stranou

Zdá se logické, že přípravek obsahující pouze jednu látku ve vysoké koncentraci by měl mít silnější účinek – proto je v drogovém byznysu i moderní medicíně čistota prodávaných substancí jedním z klíčových faktorů. Zůstává otázkou, do jaké míry lze toto pravidlo uplatňovat u konopí a zda by synergickému účinku skupiny látek neměla být přikládána větší důležitost.

Společnosti jako X-Tracted Labs nebo Organa Labs, které se specializují na výrobu zmíněných extraktů, se přesto na trhu úspěšně etablovaly a jejich zisky každoročně rostou. Magazín Vice nedávno uvedl, že cena jednoho gramu materiálu s 97 procenty THC je přibližně třikrát vyšší než cena zlata. Německá firma VTA se zabývá konstrukcí a výrobou složitých a velmi nákladných zařízení na destilaci účinných látek z konopí a v současné době bojuje o výhradní distribuční práva na tyto technologie pro Spojené státy. Vzhledem k postupující legalizaci by se mohlo jednat o obchod za miliony dolarů.

Pojem „synergický účinek“ zmínila v souvislosti s konopím poprvé už v roce 1998 skupina vědců působící v Izraeli pod vedením profesora Raphaela Mechoulama.

Není tedy divu, že se vědci v laboratořích podobně zaměřených společností ze všech sil snaží najít minimální množství dalších látek nutné pro správné fungování koncentrovaných extraktů a zachování synergického účinku.

Ve vyváženosti je síla

Není snadné najít rovnováhu mezi hlavními hrdiny, tedy THC nebo CBD, a k tomu ještě nepřeberným množstvím dalších aktérů ve zdánlivě bezvýznamných vedlejších rolích. Neurolog a odborník na léčebné konopí doktor Ethan Russo publikoval v roce 2011 obsáhlý výtah z dostupné literatury pojednávající o synergickém účinku v magazínu British Journal of Pharmacology. V současné době se zabývá šlechtěním nových odrůd konopí na předpis. Reportérům internetového magazínu Inverse vysvětlil, že zvyšování obsahu jedné látky je v pořádku, nesmí být ale spojeno s úplným odstraněním jiné složky: „V ideálním případě bychom chtěli prostřednictvím selektivního křížení vyšlechtit odrůdy s vysokými koncentracemi konkrétních látek a zároveň zachovat vyvážený poměr ostatních složek a s ním i synergický účinek.“

Synergický účinek je dnes výrazně komplexnějším a složitějším fenoménem než v době, kdy se o něm Raphael Mechoulam poprvé zmínil. Z malé skupinky kanabinoidů známých na začátku devadesátých let je dnes množina čítající na čtyři stovky prvků – kromě kanabinoidů například terpeny zodpovědné za chuť, dusíkaté sloučeniny nebo uhlovodíky. Všechny tyto látky se přitom na synergickém účinku nějakým způsobem podílejí.

 

Nejde jen o kanabinoidy

V průběhu výzkumu účinků konopí při léčbě bolesti, duševních chorob a rakoviny se například ukázalo, že právě terpeny hrají důležitou roli při léčbě nádorových onemocnění. Nezodpovězenou otázkou prozatím zůstává, zda se doplňují s ostatními složkami konopí podobným způsobem, jako se s nimi doplňuje THC, za prokázaný lze nicméně považovat fakt, že izolace jednotlivých složek pravděpodobně nevede ke zlepšení léčivých účinků. Přesnější údaje zatím bohužel nejsou k dispozici. A to je problém pro vědce, lékaře i pacienty.

Zdá se logické, že přípravek obsahující pouze jednu látku ve vysoké koncentraci by měl mít silnější účinek, ovšem zůstává otázkou, do jaké míry lze toto pravidlo uplatňovat u konopí.

Dr. Russo poukazuje i na zarážející nedostatek informací o složení jednotlivých výrobků dostupných na obalech konopných produktů. „Když mají štěstí, získají pacienti hrubé údaje o obsahu pár kanabinoidů, o celkovém profilu a složení ale nemůže být řeč,“ uvedl Russo.

Nekonečná cesta za poznáním

Díky velkým pokrokům v oblasti biochemického rozboru konopí dochází k mnoha novým objevům, zdá se ale, že každá nově nalezená odpověď přináší především další a další otázky – a pochopení složité problematiky se tak spíše komplikuje, než zjednodušuje. Základním principem ale zůstává vyváženost. Na farmaceutickém konopném preparátu Sativex (užívá se zejména k léčbě roztroušené sklerózy), který je rostlinného původu, bylo vědecky opakovaně prokázáno, že extrakt s vyváženým poměrem THC a CBD je efektivnější než podávání každého kanabinoidů zvlášť. Dá se tedy očekávat, že výrobci usilující o maximální možnou čistotu jednotlivých kanabinoidů budou muset své postoje přehodnotit.

Zdroj: inverse.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!