Aktuální článek
IACM Zpravodaj: Konopí pomáhá lidem se syndromem neklidných nohou

IACM Zpravodaj: Konopí pomáhá lidem se syndromem neklidných nohou

  • Podle amerického Národního ústavu pro výzkum neurologických poruch a mozkových příhod pociťují lidé trpící syndromem neklidných nohou (dále jen SNN) v nohách nepříjemné a často i bolestivé pocity, a když mají mít zrovna nohy v klidu, nemohou odolat nutkání neustále jimi pohybovat. Tyto symptomy se navíc často zhoršují, když jde osoba trpící SNN spát, což vede k potížím s usínáním i spánkem samotným.

Podle nové klinické studie, jejíž výsledky byly publikované v květnu v odborném žurnálu Sleep Medicine, vedlo užívání konopí ke zmírnění symptomů u šesti pacientů se SNN. Odborník na spánkovou medicínu z Fakultní nemocnice Univerzity v Bordeaux Dr. Imad Ghorayeb, který se na výzkumu podílel, však tvrdí, že k tomu, abychom s jistotou mohli říct, že konopí je při léčbě SNN skutečně bezpečné a účinné, bude ještě třeba provést další a mnohem rozsáhlejší testy. Všichni účastníci této malé studie trpěli závažnou formou SNN a předepsané léky jim buďto příliš nepomáhaly, nebo u nich dokonce vyvolávaly nežádoucí účinky.

Mezi předepisované léky patří v případě SNN také opioidy proti bolesti, o kterých se dnes často hovoří v souvislosti s epidemií předávkování.

V textu studie se dočteme, že pět ze šesti účastníků se po inhalaci konopí symptomů SNN zcela zbavilo. Šestý pacient uvedl, že symptomy dočista zmizely poté, co požil konopí bohaté na CBD. Všichni účastníci pak po vykouření konopí či užití kanabidiolu hlásili i výrazné zlepšení spánku. Dr. Imad Ghorayeb prohlásil, že „konopí bylo v porovnání s ostatními léky na SNN, které pacienti před studií vyzkoušeli, tím nejlépe snášeným i nejúčinnějším. Přestože pravidelnou konzumaci konopí nedoporučuji, proti jeho užívání u pacientů s těžkou či rezistentní formou SNN, bych nic nenamítal.“

Zdroj: www.livescience.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!