Aktuální článek
Dobrá zpráva ze Slovinska: Členové konopného společenského klubu Maribor byli zproštěni obžaloby z distribuce drog

Dobrá zpráva ze Slovinska: Členové konopného společenského klubu Maribor byli zproštěni obžaloby z distribuce drog

  • Po relativně krátkém soudním stání byli Sanjin Jašar a Tomaž Zagoršak shledáni nevinnými ve věci pašování drog, které je ve Slovinsku trestným činem podle paragrafu 186 trestního zákona.

Na začátku roku 2015 provedla policie na udání občanů razii v konopném společenském klubu Maribor. Podle obvinění měl jeho předseda Sanjin Jašar prodávat konopí a nepravdivě informovat nemocné o jeho léčebných účincích. Policie zabavila sedm kilogramů konopí, 200 mililitrů extraktu s vysokým obsahem THC a CBD, 44 rostlin a vybavení pro dalších šest pěstebních boxů, které byly připraveny k vyzvednutí pacienty.

Rádoby uvědomělí spoluobčané

Po opakovaných udáních ze strany uvědomělých spoluobčanů musela policie jednat, ačkoli její představitelé stejně jako většina slovinské veřejnosti už předtím dlouho věděli, co se v tomto konopném klubu odehrává. 

Klub tímto způsobem daroval více než jeden kilogram extraktu bohatého na THC a kolem pěti kilogramů extraktu s vysokým obsahem CBD, zároveň také bezplatně zapůjčoval pěstební boxy a vybavení pro domácí pěstování.

Činnost organizace byla představena během veřejného slyšení v parlamentu, když konopní aktivisté v roce 2013 posbírali více než 10 000 podpisů pod petici za legalizaci konopí (a více než tisícovkou z nich přispěli právě členové a stoupenci klubu Maribor). Sanjin aTomaž byli obviněni z pašování drog a od začátku tato nařčení odmítali. Sanjin se přiznal, že prodával a daroval pacientům konopný výtažek, přičemž uvedl, že zboží bylo výhradně jeho vlastnictvím a obchody provozoval sám. Tomaž tedy podle jeho svědectví nebyl vinen v žádném bodě obžaloby. Soudkyně nejprve souhlasila s vyslechnutí třicítky svědků, obhajoba pak navrhla další tři desítky pacientů. Celkem chtěli obhájci přivést asi 100 nemocných Slovinců a členů mariborského konopného klubu. Po prvních čtyřech výpovědích se ale soud rozhodl omezit počet svědků a vzít v potaz pouze ty, kteří trvale žijí v Mariboru, tedy asi dvacet osob, plus pět přespolních.

Za nezištnou pomoc do vězení?

Obhajoba vycházela z faktu, že konopný společenský klub Maribor nemá za cíl generovat svým počínáním zisk, jelikož veškeré vydělané finanční prostředky směřovaly zpět k pacientům a členům.

Rozhodnutí soudkyně dokazuje, že se i mezi představiteli justice najdou lidé ochotní hledat a nacházet rovnováhu mezi rozumem a svědomím. 

Rozdíl mezi výrobní a prodejní cenou byl využíván k financování výroby konopných extraktů pro nemocné, kteří by si ho jinak nemohli dovolit ani sami vyrobit. Podle propočtů daroval klub tímto způsobem více než jeden kilogram THC extraktu a kolem pěti kilogramů CBD extraktu, zároveň také bezplatně zapůjčoval pěstební boxy a vybavení pro domácí pěstování. Mnoho pacientů dosvědčilo, že za extrakt neplatili. Obhajoba chtěla předvést všechny svědky, jak ty, kteří si konopí kupovali, tak ty, kteří ho dostávali zdarma, a demonstrovat soudu i přítomným zástupcům médií a veřejnosti smutný obraz lidí dotlačených ignorací a lhostejností státních orgánů do situace, kdy se s prosbou o pomoc musei obrátit na údajné „zločince“. Některá svědectví byla velmi smutná a konečné rozhodnutí soudkyně dokazuje, že se i mezi představiteli justice najdou lidé ochotní hledat a nacházet rovnováhu mezi rozumem a svědomím.

Rozum zatím zvítězil

Obhájci nakonec předložili návrh na pozastavení trestního stíhání s ohledem na skutečnost, že jednáním obžalovaných nevznikla nikomu žádná škoda a některé jejich skutky navíc přinesly pacientům a členům klubu prospěch, čímž naplnili literu paragrafu slovinského zákona o nutnosti: „Každá osoba, která se dopustí jednání naplňujícího skutkovou podstatu trestného činu s cílem odvrátit bezprostřední hrozbu poškození svého života, zdraví, osobní svobody nebo majetku, která nevznikla v důsledku jeho předchozího jednání, nebude shledána vinnou v případě, že tato hrozba nemohla být odvrácena jiným způsobem.“ 

Podle obvinění měl Sanjin Jašar prodávat konopí a nepravdivě informovat nemocné o jeho léčebných účincích.

Soudkyně vůbec poprvé v historii slovinského soudnictví tento argument přijala jako určující pro své rozhodnutí. Státní zástupce má možnost se proti rozsudku odvolat a dá se tedy očekávat, že tento příběh bude mít další pokračování. Zástupci konopného klubu jsou ale optimističtí: „Vyhráli jsme poločas a touha po změně je na naší straně.“

Zdroj: www.encod.org

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!