Aktuální článek
Uvolňování restrikcí ve výzkumu MDMA: naděje pro pacienty s psychickými poruchami

Uvolňování restrikcí ve výzkumu MDMA: naděje pro pacienty s psychickými poruchami

  • Díky nedávnému souhlasu amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) bude poprvé v amerických dějinách vyhodnocována psychoterapie s užitím psychedelických látek ve 3. fázi klinických testů, které určí, zda bude lékařům umožněno takovou terapii předepisovat. Hlavním tahounem je psychoterapie s pomocí MDMA (neboli extáze) pro pacienty trpící posttraumatickým stresovým syndromem (PTSD).

 FDA nedávno oznámil změnu statusu MDMA při léčbě PTSD. Mnozí odborníci toto rozhodnutí vidí jako první krok na cestě k psychedelické renesanci.

Návrat terapeutické pomůcky

MDMA, čili methylendioxymethamfetamin, byl původně vyvinut jako terapeutická pomůcka, v současnosti je však znám spíš v kontextu undergroundové kultury, tanečních akcí a rekreačního užívání. Za poslední roky se ale nálada kolem MDMA změnila – od skepticismu a opovržení se přehoupla ke zvědavosti a optimismu.

Nezisková organizace MAPS (Multidisciplinární asociace pro psychedelická studia), která vede boj za legalizaci terapie s pomocí MDMA, dala o rozhodnutí FDA vědět koncem srpna. Úřad má MDMA terapii pro pacienty s PTSD udělit status průlomové léčby (angl. „Breakthrough Therapy Designation“). FDA tímto krokem uznává, že MDMA by mohl být lepší než jiné látky, které se k léčbě PTSD v současnosti používají. Terapie samotná kombinuje psychologické techniky se třemi dávkami MDMA, přičemž mezi dávkami je vždy pauza 2–4 týdny. 

Dnes probíhá závod o to, která látka bude schválena a překlasifikována dříve – psilocybin pro léčbu závislosti nebo MDMA pro léčbu PTSD a úzkosti?

MAPS rovněž oznámila, že FDA odsouhlasil dva nadcházející klinické testy ve 3. fázi. První z nich začne pacienty nabírat na jaře 2018. Cílem těchto testů je zjistit účinnost a bezpečnost léčby na 200 až 300 pacientech ze Spojených Států, Kanady a Izraele. Rick Doblin, zakladatel a výkonný ředitel MAPS, rozhodnutí uvítal: „Díky schválení FDA bude psychoterapie za pomoci psychedelických látek poprvé vyhodnocována ve 3. fázi klinických testů, které určí, zda bude takovou terapii možno předepisovat. Hlavním tahounem je psychoterapie s pomocí MDMA pro pacienty trpící PTSD. A teď, když máme s FDA dohodu, jsme připraveni začít vyjednávat i s Evropskou lékovou agenturou.“

Léčebný MDMA stále čeká dlouhá cesta

Doblin i celá MAPS jsou v popředí boje za výzkum psychedelických látek už 30 let. V roce 2012 MAPS vydala dlouhodobou studii o výhodách MDMA při léčbě PTSD. Díky práci této neziskovky by mohla být MDMA terapie legálně předepisována už v roce 2021. Kromě dlouhého schvalovacího procesu FDA ale MDMA čekají ještě další byrokratické překážky. FDA musí žádost přezkoumat, rozhodnout o označení produktu a provést inspekci v místě výroby látky. Nakonec bude muset dojít také ke změně samotného statusu MDMA, aby nově reflektoval jeho uznaný léčebný potenciál. To je zase práce pro americký Národní úřad pro kontrolu drog (DEA).

Lidé si myslí, že se jedná o jakousi psychedelickou renesanci, ve skutečnosti je to ale renesance výzkumu. 

Shannon Clare Carlinová, manažerka programu výuky MDMA terapie u MAPS, působila jako koterapeutka při 2. fázi testů MDMA terapie pro pacienty, kteří trpí úzkostí z onemocnění, jež je ohrožuje na životě. Tyto testy rovněž sponzorovala MAPS. Příští jaro pak bude Carlinová jako koterapeutka působit také při 3. fázi testů, která proběhne v Los Angeles. Zpravodajskému serveru MintPress News Carlinová popsala situaci tří žen, s nimiž se při testech potkala a které trpěly rakovinou. Byla to pro ni prý velká čest a dojemný zážitek: „Někdy jsem se nečekaně stala součástí a svědkem toho, jak tyto ženy znovu získávaly kontrolu nad vlastním životem – překonávaly úzkost, trauma, zlost i strach, aby dokázaly udržovat intimní vztahy, zahojit šrámy v rodinném soužití a prostě si zase užívat života. Jedné z účastnic se podařilo čelit traumatu a úzkosti, které jí značně omezovaly. Předtím nebyla schopná opustit dům, chodit do práce, navštěvovat společenské události, ani dělat věci, které milovala – třeba procházky v přírodě.“ Carlinová u MAPS pracuje od roku 2011. Boj za to, aby mohli vědecky zkoumat MDMA, se jí zpočátku zdál takřka marný. „Třetí fáze je teď ale najednou za rohem, takže horlivě pracujeme na tom, abychom vše doladili,“ uvedla. „Nakonec se ale sen stane realitou – a my budeme moci započít největší studii psychoterapie s pomocí MDMA v historii!“ dodala nadšeně.



Ředitel organizace MAPS, Rick Doblin. 

Vítězství rozumu

Lidé, kteří psychedelické látky studují a obhajují jejich užívání, případně jsou potenciálními pacienty, rozhodnutí FDA uvítali jakožto nejnovější vítězství v boji za svobodný výzkum. Neal Goldsmith, Ph.D., psychoterapeut a jeden z pořadatelů každoroční Psychedelické konference Horizonty v New Yorku, se však domnívá, že boj za výzkum MDMA a jiných psychedelických látek je jen jednou z bitev ve válce o „kognitivní svobodu“.

Psilocybin může vyvolávat zážitky mystického typu se zásadním a trvalým osobním i duchovním významem. 

V rozhovoru pro MintPress se Goldsmith podělil o své myšlenky ohledně důležitosti psychedelik v tomto širším kontextu: „Kognitivní svoboda je nutnou podmínkou pokroku, ale měli bychom se zamyslet nad tím, proč chceme, aby její součástí byla psychedelika.Proč tuto svobodu využíváme k tomu, abychom je užívali, místo abychom dělali něco jiného?Kvůli jejich účinku přece.Třebaže je kognitivní svoboda důležitá, pro mě jako pro klinického lékaře a teoretika psychedelické terapie jsou v tomto kontextu účelem kognitivní svobody duchovní růst, dospění, zmoudření, vyjasnění mysli a usnadnění našeho vývoje. Jde o stejné důvody, pro které jsou psychedelika používána v kmenovém prostředí při přechodových rituálech.“

V posledních deseti letech se Horizonty staly ve Spojených státech jednou z nejvýznamnějších událostí pro všechny, kdo se psychedeliky nějak zabývají. Mezi letošními řečníky byli Dr. Philip E. Wolfson, který hovořil o psychoterapii s využitím ketaminu, nebo Thomas Kingsley Brown, Ph.D., s výstupem na téma využití ibogainu pro řešení opioidové krize, která dnes Ameriku sužuje. MUDr. Michael P. Bogenschutz zase hovořil o využití psilocybinu, aktivní látky v „kouzelných“ houbičkách, k léčbě alkoholismu.

Podle Goldsmithe se atmosféra tohoto ročníku liší od těch předchozích svou optimističností. Šlo přitom o postupnou změnu: „Minulý rok slavila konference desáté výročí. Ohlédli jsme se, kde byl výzkum v roce 2007, a zamysleli se, kde bude za dalších deset let. V roce 2007 byl výzkum skutečně v zárodku. A snadno se dal udusit a zašlapat do země negativní politikou nebo regulací. Teď, po jedenácti letech, už by to tak lehce nešlo, ale výzkum se ještě pořád úplně nerozproudil.“

Pozitivní výsledky výzkumů i reakce úřadů přináší optimismus

Podle Goldsmithe vědci očekávají, že potrvá pět až sedm let, než budou MDMA a psilocybin americkým DEA překlasifikovány, takže je budou moci lékaři předepisovat i při jiných onemocněních než jen PTSD a úzkosti. Goldsmith dokonce tvrdí, že mezi psilocybinem pro léčbu závislosti a MDMA pro léčbu PTSD a úzkosti ze smrtelných chorob probíhá závod o to, která látka bude schválena a překlasifikována dříve.



Profesor Ronald Griffiths. 

Výzkum psilocybinu se v posledních deseti letech stabilně rozšiřoval. V roce 2006 publikoval Roland Griffiths, psychofarmakolog na Lékařské fakultě Univerzity Johnse Hopkinse, spolu se svým vědeckým týmem v odborném časopise Journal of Psychopharmacology průkopnický článek s názvem „Psilocybin může vyvolávat zážitky mystického typu se zásadním a trvalým osobním i duchovním významem“. V článku se píše, že „když byl psilocybin podáván za žádoucích podmínek, vedl ke stavům, které se podobaly spontánně se vyskytujícím mystickým prožitkům.“ V rozhovoru pro MAPS z roku 2009 Griffiths prohlásil: „Tato studie ukázala, že psilocybin může s vysokou pravděpodobností vést k prožitkům mystického typu. Ty jsou pak prakticky totožné s přirozeně se vyskytujícími mystickými prožitky, které už po celé věky popisují mystici i další náboženští představitelé.“ Dvě třetiny účastníků studie tyto zážitky popsaly jako nejsmysluplnější v životě.

Účelem kognitivní svobody je duchovní růst, dospění, zmoudření, vyjasnění mysli a usnadnění našeho vývoje.

Griffithsova laboratoř svou práci rozvinula studií z roku 2014, která se věnovala možnosti léčby závislosti na nikotinu právě pomocí psilocybinu. Účastníci výzkumu dostali psilocybin třikrát. Třikrát se také účastnili kognitivně behaviorálního terapeutického sezení, které mělo omezit jejich chutě. 80 % z nich pak od nikotinu úspěšně abstinovalo přes půl roku. Z těch, kteří se účastnili jen klasické terapie, však přes půl roku vydrželo pouhých 7 %. Ti, kteří měli „mystický prožitek“, pak byli v překonávání závislosti nejúspěšnější.

Pro Goldsmithe i další zastánce psychedelik takové úspěchy ukazují, jak důležité je tyto látky zavést do mainstreamu. „Lidé si myslí, že se jedná o jakousi psychedelickou renesanci, ve skutečnosti je to ale renesance výzkumu,“ komentuje Goldsmith. „Skutečná společenská renesance ale začne teprve tehdy, až budou tyto látky právně překlasifikovány.“ Goldsmith věří, že psychedelika jsou synonymem duchovní svátosti a nazývá je „nejsilnějšími psychiatrickými léky, které kdy vznikly.“ Podle něj zastánci psychedelik uspějí už jen proto, že tyto látky „přinášejí osvícení.“

Kdy, pokud vůbec, budou MDMA a psilocybin právně překlasifikovány, zůstává otázkou. MAPS, Neal Goldsmith, Shannon Carlinová i miliony dalších podporovatelů užívání psychedelik mezitím nepřestávají doufat, že budou moci různá psychedelika svobodně užívat jako léky co nejdříve.

Zdroj: www.mintpressnews.com

V magazínu Legalizace č. 44, který vychází už 7. 12. 2017 se můžete těšit na rozhovor s Rickem Doblinem, výkonným ředitelem MAPS, a to nejen na téma výzkumu terapeutického potenciálu konopí a MDMA, ale i tzv. psychedelických večeří, odkazu 60. let a brzkého zahájení psychedelického výzkumu v Praze. Předplaťte si Legalizaci ještě dnes za zvýhodněnou cenu 252 Kč na celý rok a těšte se na dárek pro všechny předplatitele: semínko odrůdy Wappa od holandských Paradise Seeds. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!