Aktuální článek
Editorial 44: Držme se!

Editorial 44: Držme se!

  • Lehce se dá přehlédnout nebo ještě hůře vůbec nevnímat utrpení a starosti někoho jiného, pokud takový člověk není někdo z vašich blízkých nebo jeho příběh není náležitě medializován. Pročítám si dopisy, které nám chodí do redakce a jejichž počet se s přicházející zimou násobí. Ač jsou některá psaní poděkováním za naši práci, většina korespondence se nese v duchu proseb, zármutku a zlosti a lamentuje na zlovůli systému, diskriminační legislativu vůči konopí a nemožnost si dostatečně pomoci nebo se náležitě obhájit.

S železnou pravidelností nám píší pacienti a senioři, kteří žádají o semínka konopí, v jehož zdravotně prospěšných a léčebných vlastnostech často hledají poslední možnou naději, jak si ulevit od negativních příznaků svých nemocí a neduhů. Žádají o semínka léčivé byliny, kterou si chtějí pěstovat, ač vědí, že jim je zákonem upírána a že její pěstování a zpracování je může až nebezpečně snadno přivést na dráhu zločince. Nebojí se však, chtějí žít plnohodnotně a bez bolestí a nehodlají si připustit, že jim drogové paragrafy mohou život znepříjemnit daleko více než jejich onemocnění.

„To, co se momentálně odehrává nejen v České republice okolo ostrakizování a kriminalizování léčby konopím, je něco naprosto neobhajitelného. Stát, kterému jsem celý život odváděla daně, mi chce zakazovat, čím a jak se mám léčit? Navíc, jedná-li se o historicky užívanou a uznávanou léčivku, která na rozdíl od alopatické léčby nemá vedlejších účinků a v mnoha případech je jediným lékem, který skutečně zabírá?“ rozčiluje se velmi oprávněně v dopise jedna z žadatelek o semínka a já s ní nemohu než souhlasit a soucítit.

Druhou významnou skupinou korespondentů jsou lidé, kteří s prohibicí konopí již zkřížili kordy, v několika kolech bojovali a zatím nevyhráli. Takoví píší z vyšetřovacích vazeb nebo přímo z výkonu trestu, kde si musí odpykávat často i několikaletý trest za pěstování obyčejné rostliny konopí, která se jen v důsledku odporné propagandy, tmářství a autoritářské arogance a hlouposti dostala na seznam zakázaných látek. Píší nám své příběhy a často žádají o právní pomoc. Nejsou to ojedinělé případy, je mi jasné, a z dopisů vím, že napíše jen zlomek těch, kteří se za pěstování konopí, často pouze pro osobní potřebu, dostanou do vězení. Mnoho odsouzených totiž přijme trest, aniž by si kdy uvědomili, že nelegálnost konopí a kriminalizace jeho uživatelů je sice zločin, avšak oni nejsou jeho pachateli, nýbrž oběťmi. Takové vymáhání prohibice je zločin, zločin proti lidskosti, ve zřejmém rozporu s listinou základních lidských práv a svobod.

A my se snažíme pomoci, jak jen můžeme. Poskytujeme poradenství, podporu a naději, že se situace okolo konopí brzy obrátí k lepšímu. Že reformou drogové politiky jednou pro vždy ukončíme prohibici. Že uživatelům, kteří konopí využívají pro osobní potřebu, navrátíme i svobodu, jistotu a právo na spokojenou existenci beze strachu ze zbytečné a nesmyslné perzekuce.

Ač u nás konopí nemá zatím zelenou, zelená se každým rokem na mnoha zahradách a my podporujeme každého, kdo se vydá na tuto cestu, a i když je momentálně nebezpečná, podržíme každého, kdo na ní snad uklouzne.

S přáním, aby konec roku proběhl bez pádů a bolestí, a s nadějí, že rok příští bude pro vás všechny zelenější.

Robert Veverka
šéfredaktor

10. ročník akce Semínka seniorům zahájen!

Sdružení Legalizace.cz pokračuje ve své kampani, ve které rozdává semínka konopí všem dospělým lidem, kteří je hodlají využít k pěstování rostlin pro osobní potřebu samoléčby. Spolek je přesvědčen, že samopěstování konopí je právoplatný, bezpečný a levný způsob, jak si konopí pro osobní potřebu obstarat. Veškeré informace o kampani najdete na webových stránkách spolku. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!