Aktuální článek
IACM: Trh s léčebným konopím v České republice je bohatší o dalšího dovozce z ciziny

IACM: Trh s léčebným konopím v České republice je bohatší o dalšího dovozce z ciziny

  • Na začátku prosince se v médiích objevily zprávy o tom, že společnost Tilray, jeden z největších kanadských velkoproducentů léčebného konopí, uzavřela dohodu s firmou Annabis, úspěšným českým výrobcem konopné kosmetiky, o dovozu a distribuci dvou „produktů“ do českých lékáren. Celkem bylo podle obchodního zástupce Tilray pro Evropu Seana Carneyho dovezeno zhruba 1,4 kilogramu léčebného konopí vypěstovaného dle nejpřísnějších standardů a zásad Správné výrobní praxe (GMP).

Konkrétně se jedná o celé sušené květy s vyrovnaným obsahem THC a CBD a o drcené sušené květy s vyšším obsahem THC, jejichž cena by se měla pohybovat mezi 165 korunami za gram drceného konopí a 300 korunami u celých květů. Ve srovnání s jediným u nás v současnosti dostupným léčebným konopím nizozemské společnosti Bedrocan, které stojí také kolem 300 korun za gram, se tak nejedná o nějakou zásadní změnu k lepšímu z pohledu peněženek samotných pacientů (pro naprostou většinu bude oficiální léčba konopím ekonomicky nedostupná v podstatě za jakoukoli cenu až do té doby, dokud ho nezačnou hradit zdravotní pojišťovny).

Dobrou zprávu (pro majetnější pacienty, kteří na něj budou mít) představuje v tomto případě skutečnost, že léčebné konopí společnosti Tilray bude dostupné na území praktický celé České republiky, a to konkrétně ve všech lékárnách, do nichž distribuuje léčiva společnost Phoenix LV. Pokud tato firma spolupracuje s danou lékárnou, pracovníci lékárny mohou léčebné konopí objednat a do 24 hodin bude připraveno na místě. Většina českých pacientů přitom netuší, že existuje možnost si léčebné konopí ve své lékárně objednat, a to kvůli zmatkům kolem tuzemsky pěstovaného konopí, které může být distribuováno pouze do lékáren, jež mají speciální dohodu se Státní agenturou pro konopí pro léčebné využití (SAKL).

Zdroj: www.ceskenoviny.cz


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!