Aktuální článek
Vyvracíme mýty o legalizaci #9: Prohibice a represe funguje

Vyvracíme mýty o legalizaci #9: Prohibice a represe funguje

  • S volebním úspěchem Pirátské strany se v médiích rozvířila debata o možných přínosech a negativech legalizace a regulace konopí. Ze strany zastánců prohibice i neinformovaných žurnalistů přitom opakovaně zaznívají dávno vyvrácené nepravdy, které nemají oporu ani v odborných výzkumech z celého světa, ani v oficiálních statistikách států, jež konopí již legalizovaly. Přinášíme vám proto nový devítidílný seriál, v němž vás každé pondělí seznámíme s jedním z nejčastějších argumentů prohibicionistů a uvedeme ho na pravou míru.

Je-li cílem prohibice konopí snížit objem produkce drogy a počet uživatelů, pak se jedná o naprosté fiasko. Z globálního i lokálního hlediska nepřinesly desítky let represí žádný pokles ve výrobě ani v počtu uživatelů, kterých je dnes kolem 180 milionů (čtyři procenta světové populace), zato přinesly obrovský rozmach mafiánských skupin, které na ilegálním statusu konopí (i dalších drog) profitují. 

Kromě toho má prohibice konopí na svědomí zbytečnou perzekuci desítek milionů lidí, kteří ve světle výše uvedených argumentů nikdy nikomu neublížili. S tím souvisí i plýtvání penězi a lidskými zdroji na vymáhání prohibičních zákonů místo toho, aby se tyto prostředky věnovaly na potlačování skutečné trestné činnosti. A v neposlední řadě nesmíme zapomínat na přísun peněz do státního rozpočtu v případě vzniku regulovaného trhu s legálně pěstovaným, distribuovaným a prodávaným konopím, které lze následně věnovat na prevenci, osvětu a společnosti prospěšné projekty, zatímco za současného prohibičního stavu plynou tyto obrovské sumy do kapes drogových gangů a dealerů. 


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!