Aktuální článek
Agroporadna technického konopí

Agroporadna technického konopí

  • Přes rozšíření průmyslového konopí se stále mnoho lidí potýká s otázkou, co to vlastně technické konopí je, a zda po jeho požití nebudou nečekaně „veselí“, budou moci sednout za volant či nebudou mít problém při případné kontrole policisty. Značná část lidí, kteří se s konopím jako potravinou setkají, je překvapená z toho, že konopí se dá jíst. Další část se diví, jak může být konopí potravinou, navíc tak zdravou. Velkou skupinu lidí odpověď, že po požití konopného oleje vysmátí nebudou, rozesmutní. Abychom mohli předcházet předsudkům vůči této rostlině, je třeba mít dostatek informací a ujasnit si...

Jaký je rozdíl mezi technickým konopím a marihuanou?

Konopí i marihuana pocházejí ze stejného druhu rostliny – Cannabis sativa. Dodatečně byl popsán ještě druhý druh konopí – Cannabis indica – z nějž pochází většina vyšlechtěných vysoce potentních odrůd, které slouží pro produkci marihuany. Marihuana je původně mexický název pro konopí, který v 30. letech zdomácněl v USA, při první snaze o konopnou prohibici. Marihuana znamená to samé, co konopí, jen v užším významu. Za marihuanu jsou dnes považovány především kvetoucí vrcholy a listy psychoaktivních odrůd konopí, které jsou pěstovány pro jejich vysoký obsah THC (∆9-tetrahydrocannabinol).

Technické konopí představují odrůdy, u kterých bylo šlechtěním ve Francii v 80. letech minulého století dosaženo sníženého obsahu THC, a tím i možnosti pěstovat konopí jako olejno-přadnou hospodářskou plodinu výhradně pro průmyslové účely. V současné době je v Evropě legální úroveň pro pěstování konopí pod 0,2% obsahu THC v rostlině. Tuto úroveň splňují odrůdy, které jsou uvedené v společném katalogu odrůd EU, smí se tedy pěstovat i v ČR.

Můžu jíst konopné potraviny a pak řídit auto?

Ano. Konopné potraviny se vyrábějí výhradně ze semen průmyslově pěstovaného technického konopí, která sama o sobě neobsahují látku THC, působící změnu vnímání. Ta se nenachází v semenech, ale pouze v zelených částech rostliny, především květech a méně i v listech. Ve stopovém množství se přesto v konopných potravinách, především v oleji, může nízký obsah THC vyskytnout. Stává se to v případě, kdy výrobce oleje lisuje semínka nedostatečně vyčištěná od zelených částí, nejčastěji okvětních lístků. V potravinářství se proto minimalizuje obsah THC důsledným čištěním semen před jejich vlastím zpracováním.

Měření, prováděná v zahraničí, prokázala obsah THC v konopném oleji v rozmezí 5-20 ppm (mg/kg). Je  třeba zdůraznit, že výše uvedené stopové množství nemá žádný negativní dopad na lidské zdraví a  nemůže být ani příčinou omámení či pozitivní zkoušky na přítomnost drogy v těle.

Případné další otázky z oblasti pěstování a využití technického konopí pište na poradna@hempoint.cz

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!