Aktuální článek
Profil umělce: Oipooik

Profil umělce: Oipooik

  • Několik otázek pro Zuzanu, které patří komiksová dvoustránka v posledním čísle magazínu Legalizace.

Čau ženo, teď ti bude nějakou dobu patřit naše komiksová dvoustrana, tak se nám prosím trochu představ.

Jmenuju se Zuzana, ale říká se mi Oipooik, letos mi bude 33 let, posledních šest let žiju v Jizerských horách, kde píšu, maluju, zahradničím, vystavuju obrazy a starám se o svýho kluka a naše dva malý syny. Pomalu, ale docela pilně si vyšlapávám cestičku ke svýmu dlouhodobýmu snu, a ten je ilustrovat knížky. V současnosti dělám hlavně obrazy, sem tam plakáty nebo malý grafiky. Teď vlastně poprvé mám možnost představit se veřejně dlouhodobějším projektem, a to je komix Anathéma právě pro váš časopis.

Co tě inspiruje? Kde hledáš náměty, témata?

Nijak aktivně většinou nehledám… To je takovej zvláštní mix. Většina mejch věcí je docela dost intimních, přesto to můžou bejt i cizí příběhy, který si sama prožiju skrzevá vyprávění, trochu cliché, ale velmi často jsou to různý frustrace z nenaplněnejch očekávání, smutky a výčitky, nebo třeba zanedbatelnej malej pocit, kterej naroubuju na pár slov z minulosti… Sešívám dohromady všemožný momenty.

Téma čísla je mateřství a ty jsi kreativní máma. Jak to jde skloubit, myslím mateřství a tvorba? 

Hele, u mě to zafungovalo skvěle. Od tý doby, co mám kluky (Huga, 4 a půl roku, a Maxe, tři roky) dělám nejvíc, co jsem kdy dělala. Každej rok mám jednu až dvě výstavy, začala jsem laškovat s animací, maluju prakticky každou druhou noc… Fyzicky to je horší, protože můžu pracovat jenom přes noci, když kluci spí, ale stojí mi to za to. Čím míň času mám, tím víc ho chci věnovat smysluplným věcem, a to je pro mě hlavně rodina a moje tvorba.


Další autorčinu tvorbu najdete na Facebooku. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!