Aktuální článek
IACM: Tříměsíční konopná léčba zlepšila kognitivní schopnosti nemocných

IACM: Tříměsíční konopná léčba zlepšila kognitivní schopnosti nemocných

  • Ve studii, jejíž poměrně dlouhý název začíná příhodně „Kde může být tráva zelenější“, se američtí výzkumníci z McLeanovy nemocnice při Harvardově univerzitě zabývali vlivem tříměsíčního užívání léčebného konopí na mozek a poznávací funkce. Závěry výzkumu byly zveřejněny v lednovém vydání odborného žurnálu Frontiers in Pharmacology a přinesly velmi zajímavé výsledky – léčba konopím nezhoršuje exekutivní funkce dospělých pacientů, ale naopak je v mnoha případech zlepšuje.

Vedoucí studie Staci Gruberová v tiskovém prohlášení k výsledkům uvedla: „Po třech měsících konopné terapie měli pacienti lepší výsledky testů kognitivních schopností než před zahájením této léčby, a to zejména co se týče úkolů souvisejících s frontálním kortexem.“ V samotném textu studie autoři argumentují, že za tímto zlepšením „může stát zlepšení symptomů onemocnění u jednotlivých pacientů“. Sledovaní jedinci se podrobovali testům podle takzvané Wechslerovy paměťové škály a plnili i další úkoly související s exekutvními funkcemi, mezi něž patřily například Stroopův test, Wisconsinský test třídění karet a test cesty. Po třech měsících léčby se jim všechny tyto testy podařilo splnit výrazně rychleji a s menším počtem chyb.

Výzkumný tým v závěru předkládá hypotézu, podle níž za těmito zlepšeními pravděpodobně stojí menší množství THC a vyšší obsah nepsychoaktivního kanabinoidu CBD, které je běžné pro produkty obsahující konopí pro léčebné využití – oproti „klasickým“ odrůdám určeným k rekreačnímu využití, jež obvykle obsahují hodně THC a velmi málo CBD. Důvodem je to, že v dřívějších studiích rekreačních uživatelů konopí k tak výrazným zlepšením kognitivních funkcí nedocházelo – spíše naopak.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!