Aktuální článek
Vaříme s konopím – Tříkrálový konopný koláč

Vaříme s konopím – Tříkrálový konopný koláč

Redakce

Tříkrálový konopný koláč

Ingredience:
450 g lístkového těsta
jedno částečně našlehané vejcekonopný krém

Postup:

Rozválejte těsto na dva stejné kruhy asi 2mm tloušťky. Položte je na vodou navlhčený plech (nebo dva). Do jednoho kruhu někam zatlačte fazoli nebo malou tradiční figurku. Druhý nahoře ozdobte pomocí špičky nože kresbou žitných klasů a potřete ho vejcem. Koláč upečte ve velice horké troubě, vyhřáté na 240°C, až je povrch hnědý (ale ne spálený). Naplňte ho konopným krémem.

P.S.: Někdy se koláč plní před upečením. Tradiční koláč se podává na Tři krále a kdo najde „šťastnou“ figurku (symbol Ježíška), je na ten večer královnou nebo králem. Zapékání figurek je tříkrálovou tradicí; figurky mohou být hliněné, porcelánové, dřevěné a někdy i plastické. Nazývají se „Santons“(malí svatí) a znázorňují různé tradiční profese, jako je rybář, vinař, kupec, pekař, bača a další, ale také farmářská zvířata a svaté – včetně Tří králů. Někdy jsou opravdu pěkně ručně malované a staly se velkým sběratelským artiklem. V některých zemích se peče koláč Epifanie (Zjevení Páně) , dnes vesměs z briošky. Je tradiční hlavně ve Francii, ale také ve Španělsku a jiných zemích. Původně se zapékaly fazole – symbol plodnosti. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!