Aktuální článek
Rozhovor se seniorem, který si léčí Parkinsona konopím

Rozhovor se seniorem, který si léčí Parkinsona konopím

  • Milanu Staňkovi je sedmdesát let a poslední čtyři roky se u něj projevují příznaky Parkinsonovy choroby jako samovolné pohyby, problémy s chůzí a špatný spánek. Od roku 2016 si na doporučení kamaráda pěstuje a zpracovává konopí, které mu dle jeho vlastních slov pomáhá mírnit symptomy nemoci a možná i zpomalovat její progresi.

Jak se u vás nemoc začala projevovat a co na to lékař?

Nejdříve se mi začaly občas trochu třást ruce, postupně to bylo stále častější a intenzivnější a přidávaly se tu a tam i problémy s chůzí – nohy mi tuhly a měl jsem problém udržet stabilitu. Absolvoval jsem proto klasické kolečko vyšetření, až mi lékařka řekla, že se s největší pravděpodobností jedná o projevy rozvíjejícího se Parkinsona.

Jaká vám byla navržena léčba?

Jelikož prvotní projevy byly občasné a nebyly nijak bolestivé nebo život omezující, dostal jsem nějaké rady ohledně cvičení a stravy, ale prášky jsem zpočátku nebral. Když se příznaky začaly objevovat častěji a byly intenzivnější, začal jsem brát levodopu, a kromě toho jsem už měl na zahrádce první rostlinky konopí, které jsem po sklizni začal zpracovávat a užívat. Tato kombinace mi pomáhá udržovat se ve stavu, kdy se mi sice více či méně třesou ruce a jsem trochu shrbený při chůzi, ale funguji v podstatě normálně.

Jak jste se o konopí dozvěděl?

Žiju na vesnici, kde si řada lidí pěstuje pár rostlinek za plotem, a když si dcera jedné sousedky všimla, jak se klepu, začala vyzvídat, co mi je. Když jsem se jí svěřil, odběhla domů a po chvíli přinesla lahvičku s olejem, ve kterém byl prý rozpuštěný konopný výtažek. K tomu mi dala nějaká semínka a ukázala mi, jak a kam je mám zasadit, abych měl po sklizni co nejvíce sušených květů. Rostliny z těch semen – která mi dodává dodnes – mají obsahovat obě dvě hlavní léčivé látky. 

Myslíte asi THC a CBD. Co se tedy dělo poté, co vám dala výtažek v oleji?

Popravdě jsem ze začátku měl strach ten olejíček vyzkoušet. Sousedovic dcera mi proto sehnala ještě nějaké loňské květy a listy, které jsem si sám naložil na pár týdnů do slivovice a ze zbytku začal dělat čaj, který jsem pil každé ráno – a večer štamprličku zelené slivovice. Někdy i dvě, přiznávám. Postupně jsem začal užívat i ten olejíček a dnes to všechno tak nějak kombinuju.


Jaké na sobě pozorujete krátkodobé a dlouhodobé účinky?

Prakticky hned poté, co jsem začal pít čaj a zelenou slivovici, se mi výrazně zlepšil a prodloužil spánek. To mi celkově zlepšuje psychiku a náladu, ačkoli zejména třesy rukou trpím pořád. Někdy je to horší a někdy lepší, nedokážu přitom říct, jestli mi zrovna na tohle konopí nějak výrazně pomáhá – nefunguje to tak, že bych si dal olejíček nebo panáka a najednou třes ustal. Na druhou stranu to dnes jsou už čtyři roky od diagnózy a tři roky, co užívám jen konopí a levodopu, a můj stav se dle názorů lékařky i rodiny nijak významně nezhoršuje. I za to jsem rád.

Dnes jste z hlediska pěstování a výroby přípravků soběstačný?

Pěstuju si každý rok tři čtyři rostlinky ze semínek, které mi stále shání dcera sousedky, a z nich si poté dělám tu slivovici a čaje. Na výrobu výtažku si ale netroufám, naštěstí máme se sousedkou takovou nepsanou úmluvu, kdy jí dávám část úrody a ona mě za to zásobuje výtažkem v oleji.

Ví o tom, že užíváte konopí, váš lékař?

Ne, nikdy jsem mu to neřekl a ani se k tomu nechystám, nemám z toho dobrý pocit.

 Takže vás neláká možnost mít předepsané oficiální léčebné konopí, které byste si pak kupoval v lékárně?

Samozřejmě v médiích sleduji, jak se vyvíjí situace kolem konopí vydávaného státem, na druhou stranu mně to takto zatím vyhovuje. A už vůbec nemám potřebu platit za gram konopí několik set korun, když mi to doma na hnoji roste prakticky zadarmo.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!