Aktuální článek
Drogová poradna 49: Pervitin a jeho ne/působení

Drogová poradna 49: Pervitin a jeho ne/působení

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou Extc (www.extc.cz), kterou provozuje Společnost Podané ruce o. p. s.

Pervitin a jeho ne/působení

S pernikom sme spolu s manželom začali asi pred 3 mesiacmi. Najprv len 1krat do týždňa a potom častejšie, teraz už skoro každý deň, brali sme ho len kvôli sexu. Teraz ho máme každý deň. Moja otázka znie, prečo na mňa nepôsobí na druhý deň? Prvý deň si dám a všetko je v pohode, sex až do rána, orgazmus 7krat, potom si pospím 1–2 hodiny počas dňa, normálne sa najem a fungujem. Večer si šnupnem a nič, vôbec to na mňa na rozdiel od manžela nepôsobí, normálne zaspím a spím do rána. Prečo? Potrebujem väčšiu dávku? Alebo som taká unavená, že to nepôsobí? Alebo si mám dať aj cez deň, aby to večer pôsobilo?

Dobrý den,

díky za dotaz. To, že pervitin po opakovaném užití už příliš nepůsobí (anebo působí méně či jinak) lze označit za celkem standardní reakci. Existují samozřejmě výjimky, které jsou dané tím, že jeho vliv na organismus je u každého uživatele trochu jiný (vzhledem k individuální citlivosti vůči jeho účinkům). Na vině bývá nárůst tolerance ruku v ruce s ovlivněním neurochemie mozku, kdy po užití dochází k vyčerpání některých pro mozek zásadních nervových přenašečů (dopamin, noradrenalin, serotonin) a ty potřebují čas na regeneraci.

Mám představu, že tělo „nepůsobením a únavou“ dává signál nikoli k dalšímu překročení Vašich limitů a nárůstu braní (s extrémním zvýšením rizik pro Vaše zdraví, včetně závislosti), ale k potřebě odpočinku a vyhnutí se opakované konzumaci.

Na závěr chci napsat, že o Vás mám přece jen nemalé obavy. Dojde-li během pouhých tří měsíců k nárůstu užívání metamfetaminu z jedenkrát týdně na každý den, odehrává-li se vše v propojení s blízkým člověkem (který častokrát takový vývoj normalizuje a omlouvá) a sexem (to znamená další „slastí“, na kterou si mozek extrémně rychle zvyká), tak může být nejvyšší čas k úvahám, jakou daň si takový uživatelský setting vybírá a vybere a jak by bylo možné tomu předejít.

Krátce bych vypíchnul hlavně to, že pervitin má potenciál na dlouhou dobu zpustošit mozek a nervovou soustavu (např. dopaminové receptory), což prakticky může znamenat zničení sexuálního života bez drog a především nenápadné a postupné ovlivnění psychiky (výkyvy nálady, změna emocí atd.), zdraví a koneckonců i vašeho vztahu.


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!