Aktuální článek
Vaříme s konopím: Konopný chléb

Vaříme s konopím: Konopný chléb

  • Křupavá pochoutka s konopím.

Ingredience

  • 5 g květů dekarboxylovaného konopí bez semínek a stopek
  • 3 hrnky hladké mouky + mouku na poprašování
  • ¼ čajové lžičky instantního droždí
  • 1 a ¼ čajové lžičky soli
  • 1,5 hrnku vody
  • konopné otruby na posyp (není nutnost, ale dotáhne to konopný chléb ke konopné dokonalosti)

Kuchyňské náčiní

  • mlýnek na bylinky, také zvaný „drtička“
  • nádoba na kynutí
  • litinový hrnec s pokličkou
  • potravinářská fólie 

Postup

  1. Konopné palice očistíme od stopek a semínek a pořádně zpracujeme v drtičce.
  2. Sypké ingredience včetně konopí smícháme v nádobě na kynutí, řádně promícháme, přidáme vodu a promícháme.
  3. Vzniklé těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě (21 °C) kynout 12 až 18 hodin.
  4. Poprášíme si pracovní desku, vyjmeme na ni těsto a zaprášíme moukou.
  5. Těsto mírně prohněteme, párkrát placku přeložíme přes sebe a necháme odpočinout 15 minut.
  6. Odpočaté těsto vypracujeme do koule a posypané otrubami uložíme mezi dvě dobře pomoučněné utěrky a necháme opět kynout další 2 hodiny.
  7. Půl hodiny před koncem druhého kynutí rozehřejeme troubu na 230 °C s litinovým hrncem uvnitř.
  8. Těsto rychlým pohybem přemístíme do hrnce a přikryté pokličkou pečeme cca 30 minut.
  9. Po odejmutí pokličky pečeme dalších cca 20 minut (záleží, jak vám peče trouba, časové rozmezí je 15–30 minut).
  10. Po vytažení z trouby vyklopíme chleba z hrnce a před krájením necháme aspoň 2 hodiny dobře vychladnout.
Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!