Aktuální článek
IACM 50: Konopí jako lék budoucnosti na neurologická onemocnění

IACM 50: Konopí jako lék budoucnosti na neurologická onemocnění

  • V odborném žurnálu Frontiers in Integrative Neuroscience byly v říjnu zveřejněny závěry práce předního neurologa a experta na farmakologii konopí Ethana B. Russoa, který analyzoval potenciál dvou nejznámějších kanabinoidů THC a CBD, jejich kyselých forem (THCA a CBDA) a terpenů a jejich interakcí s kanabinoidními receptory v našem těle za účelem symptomatické i kauzální léčby celé řady závažných neurologických onemocnění.

Autor v úvodu konstatuje, že „současná konvenční léčba neurodegenerativních onemocnění nedokáže nabídnout více než úlevu od symptomů. Konopné preparáty se v posledních letech staly oficiálními léčivy pro pacienty s roztroušenou sklerózou a vážnými formami dětské epilepsie (konkrétně syndrom Dravetové and Lennox-Gastautův syndrom), a to díky své bezpečnosti a účinnosti, která postupem času neklesá.“

Dr. Russo se zaměřil na výsledky nejnovějších výzkumů, které ukazují na významný potenciál terapií využívajících THC, CBD, THCA, CBDA a terpeny při léčbě pěti závažných neurologických poruch, o nichž současná medicína hovoří jako o neléčitelných: nezvladatelná epilepsie, mozkové nádory, Parkinsonova a Alzheimerova choroba a traumatické poranění mozku.

„Na základě dnešních znalostí můžeme oprávněně předpokládat, že intervence do fungování endokanabinoidního systému má smysl – ať už prostřednictvím přímé aktivace receptorů CB1 a CB2 (THC, karyofylen) nebo gamma receptorů aktivovaných proliferátory peroxisomů (THCA) či receptoru 5-HT1A (CBD, CBDA),“ píše se v abstraktu práce. „Výhoda léčiv na bázi rostlinného konopí spočívá v jejich polyfarmaceutických účincích, které běžná farmaceutika postrádají. Konopí má potenciál vnést revoluci do léčby neurodegenerativních onemocnění,“ uzavírá Dr. Russo.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!