Aktuální článek
Ze světa legalizace 26: Mexická vlna a nedostatek sušiny v Kanadě

Ze světa legalizace 26: Mexická vlna a nedostatek sušiny v Kanadě

  • Zájem o konopnou léčbu v Německu a rekreaci v Kanadě zaskočil i největší velkoproducenty. Dění posledních měsíců nelze než shrnout povzdechem: legalizuje se všude, kam se podíváš… A co u nás? Jak se k návrhu na legalizaci samopěstování postaví čeští poslanci? A kdy se na úhradě konopí pro těžce nemocné občany začnou podílet české pojišťovny?

Mezinárodní

– Na konci září zveřejnila Globální komise pro drogovou politiku (GCDP) zprávu nazvanou „Regulace: Zodpovědná kontrola drog“, v níž se tvrdí, že současný represivní a kriminalizační přístup k drogové problematice nemá žádný pozitivní dopad. Pod zprávu se podepsalo i dvanáct bývalých hlav států, mezi něž patří například bývalá prezidentka Švýcarska Ruth Dreifussová, prezident Kolumbie z let 1990 až 1994 Cesar Gaviria či bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková a další státníci. 

– Podle obsáhlé zprávy nazvané „K zamyšlení: Deset let drogové politiky“, kterou v říjnu zveřejnilo Mezinárodní konsorcium pro drogovou politiku (IDPC), lze přístup Organizace spojených národů (OSN) k drogové problematice na mezinárodní úrovni označit za absolutní selhání. Ve zprávě se dočteme, že OSN si v roce 2009 dala za cíl vymýtit do roku 2019 nelegální obchod s drogami, k čemuž jí měl pomoci na prohibici založený přístup k ilegálním substancím a lidem, které je vyrábějí, prodávají a kupují. Tato agresivní protidrogová politika bohužel černý trh nijak nepoškodila, nýbrž pouze zhoršila celkový dopad drog na veřejné zdraví, dodržování základních lidských práv a bezpečnost. Čísla hovoří jasně: Podle zprávy se počet úmrtí spojených s drogami za posledních deset let zvýšil o 145 procent. V poslední dekádě bylo po celém světě v souvislosti s drogovými delikty oficiálně popraveno 3 940 lidí. Reálný počet obětí války proti drogám je však mnohem vyšší – jen na Filipínách bylo v rámci protidrogového běsnění rozpoutaného místním kontroverzním prezidentem zabito kolem 27 000 lidí. 

Kanada

– 17. října byl s velkou slávou zahájen legální prodej konopí, které je tak nyní dostupné všem dospělým Kanaďanům. Spuštění regulovaného trhu provázel obrovský zájem ze strany konzumentů, kteří si nejvíce pochvalovali to, že si poprvé v životě nemusejí připadat jako zločinci. Na druhou stranu cena legálního konopí je ve většině provincií zatím poměrně vysoká a překračuje ceny na černém trhu.

 Konopné prohibici zvoní hrana i v Mexiku.

– 14. listopadu informovala kanadská televizní stanice Global News o tom, že může trvat roky, než se podaří vyřešit problémy s nedostatkem konopí, se kterým se kvůli neutuchající poptávce potýká naprostá většina provincií a licencovaných producentů. Důvodem jsou podle zástupců velkopěstitelů zbytečně přísná pravidla pro pěstování a nakládání s konopím. 

USA

– 6. listopadu proběhly veledůležité volby, které nejenže připravily republikány o kontrolu Sněmovny reprezentantů (obdoba české Poslanecké sněmovny), ale byly velice významné i pro legalizační hnutí. Z českých médií jistě víte, že rekreační konopí bylo legalizováno v lidovém hlasování v desetimilionovém Michiganu, jenž je v pořadí již desátým americkým státem, který ukončil prohibici. Kromě toho bylo legalizováno léčebné využití v konzervativních státech Missouri a Utah, takže léčba konopím je nyní legální v 32 amerických státech. A co je možná ještě důležitější, ačkoli se o tom u nás vůbec nepsalo – ve volbách o křesla guvernérů zvítězila cela řada kandidátů za demokratickou stranu, kteří otevřeně a dlouhodobě podporují legalizaci. Například nastupující guvernér státu Illinois J. B. Pritzker krátce po svém vítězství prohlásil, že s vytvořením regulovaného trhu s rekreačním konopím v tomto pátém nejlidnatějším státě USA nebude otálet ani minutu.

– Den po volbách přišla další dobrá zpráva, kdy z popudu Donalda Trumpa rezignoval ministr spravedlnosti Jeff Sessions, známý to fanatický odpůrce konopí z Alabamy, o jehož zastaralých názorech a křižáckém tažení proti této „nebezpečné droze“ jsme v Legalizaci psali opakovaně. Je velmi pravděpodobné, že ani jeho nástupce (v době uzávěrky tohoto vydání byla na jeho místě stále prozatímní náhrada) nebude mít ke konopí vřelý vztah, nicméně legalizační aktivisté se shodují na tom, že horší už to určitě nebude. 

Mexiko

Aby dobrých zpráv ze západní polokoule nebylo málo, rozhodl Nejvyšší mexický soud 31. října ve dvou separátních případech o tom, že zákaz pěstování, držení a užívání konopí pro osobní potřebu je protiústavní. Vzhledem k tomu, že dohromady takto rozhodl pětkrát, jedná se o závazný precedent a podle mexických zákonů nyní musí parlament vypracovat návrh zákona, který bude respektovat tato rozhodnutí Nejvyššího soudu. 

– Již 6. listopadu reagovala na situaci vlivná senátorka Olga Sánchez Corderová, která se brzy má stát ministryní vnitra v nové vládě čerstvě zvoleného prezidenta Obradora, a představila návrh zákona, jenž by legalizoval produkci, prodej a nákup konopí v zemi. Vzhledem k tomu, že i nastupující prezident se opakovaně vyjádřil proti pokračování represivního přístupu, který nikam nevede, lze očekávat, že konopné prohibici zvoní hrana i v Mexiku.


 

Německo

Podle nových statistik zdravotních pojišťoven z konce září bylo v Německu v rámci systému léčebného konopí vydáno za prvních šest měsíců letošního roku bezmála 80 000 receptů v celkové hodnotě přes 30 milionů eur (kolem 750 milionů korun). Nejvíce receptů bylo vydáno na sušené květy (více než 31 000) a přípravky z konopí (zhruba 25 000) následované Sativexem (22 000). Pro srovnání podle nejnovějších údajů v České republice, kde je léčba konopím legální o tři roky déle než v Německu, jsme za celých deset měsíců letošního roku pod 1 000 vydaných receptů (za prvních šest měsíců to nebylo ani 300). Při přepočtu na počet obyvatel je tedy zájem v Německu více než stonásobný.

Polsko

– Na konci října skončil několikaletý ostře sledovaný proces s dvojicí Jakub Gajewski a Dariusz Dolecki, kteří byli přistiženi s velkým množstvím konopného extraktu bohatého na THC. Případ přilákal obrovskou mediální pozornost, protože dvojice pacientských aktivistů tento extrakt distribuovala těžce nemocným Polákům, kteří si ho kvůli špatně nastavenému zákonu o léčbě konopím nemohou obstarat legální cestou. Soud vzal v rozsudku tato zjištění v potaz a oba muže odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody na čtyři roky v případě Gajewskiho a dva roky u Doleckiho. V Polsku přitom za mnohem menší množství konopí nebo spíše THC padají běžně mnohem tvrdší tresty v podobě mnohaletého vězení. Oba odsouzení se přesto odvolali, jelikož se podle vlastních slov cítí zcela nevinní.

Při přepočtu na počet obyvatel je zájem o legální konopí na předpis v Německu více než stokrát větší než u nás.

 – 5. listopadu poslal poslanec Sejmu Piotr Liroy-Marzec oficiální dopis prezidentovi Andrzejovi Dudovi, ve které žádá o udělení milosti pro oba odsouzené. Argumentuje mimo jiné tím, že „i v průběhu soudního řízení v Jelení Hoře bylo prokázáno, že obžalovaní spáchali údajné trestné činy kvůli tomu, aby pomohli těžce nemocným lidem z řad svých blízkých.“ 

Španělsko

V druhé polovině září rozhodl Ústavní soud jednomyslně o tom, že zákon přijatý v Katalánsku loni v červnu místním parlamentem, jenž upravoval existenci konopných společenských klubů, je protiústavní, a proto ho ruší. V Katalánsku přitom dnes existuje více než 400 těchto klubů, které představují jedno z možných řešení částečné legalizace konopí. 

Litva

11. října přijal litevský parlament zákon legalizující využití konopí v medicíně. Pro se vyslovilo 90 zákonodárců, tři chyběli a žádný nebyl proti. Zákon vstoupí v platnost příští květen a s léčebným konopím budou moci nakládat pouze společnosti, které získají speciální licenci od státu. 

Česká republika

Návrh na legalizaci samopěstování, zpracovávání a přechovávání konopí pro osobní potřebu, který představili Piráti, získal před předložením vládě 15. listopadu podporu 40 poslanců napříč celým politickým spektrem (kromě KSČM, KDU-ČSL a SPD ho podpořili poslanci ze všech stran zastoupených ve sněmovně). Vláda má nyní 30 dní na projednání návrhu a vyjádření se k němu, poté bude v půlce prosince přistoupeno k hlasování. 

Desetimilionový Michigan je v pořadí již desátým americkým státem, který ukončil zákaz rekreace na konopí.

– V reakci na snahu Pirátu získat co největší podporu pro výše zmíněný návrh zákona předložil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vládě návrh, který má „řešit“ současnou neútěšnou situaci kolem oficiálního léčebného konopí, jež je pro naprostou většinu možných pacientů ekonomicky či jinak nedostupné. Varianty jsou podle ministra dvě, jak 14. listopadu informoval Český rozhlas: „Jedna se týká úhrady z veřejného zdravotního pojištění, druhá příspěvku ze státního rozpočtu, což by byla jednodušší varianta. Dotace, která by šla na konopí do lékáren, by znamenala, že by se ta cena snížila. Druhá varianta počítá se zapojením zdravotních pojišťoven. Bavíme se o nějakém 75procentním hrazení. To znamená, že to nebude plná úhrada, myslím, že tam má být nějaká spoluúčast.“

– V Ostravě byl Okresním soudem po takřka dvou letech shledán vinným pěstitel technického konopí Leopold Svatý za údajné překročení limitu THC v certifikované odrůdě Carmagnola o 0,3 procenta. O případu jsme průběžně informovali v Legalizaci 42, 43 a 45 a s bezprecedentním rozsudkem vás podrobně seznámíme v dalším čísle. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!