Aktuální článek
Tiskové opravy: Drogová poradna 52

Tiskové opravy: Drogová poradna 52

  • Při přípravě posledního čísla zařádil příslovečný šotek aneb upřímně řečeno naše nepozornost, a tak došlo k tomu, že v Drogové poradně na straně 25 zůstala otázka z minulého čísla.

Vzniklý paskvil je sice možná i vtipný, nicméně přesto dlužíme omluvu a vysvětlení všem čtenářům i kolektivu terapeutů ze Společnosti Podané ruce, z jejichž poradny EXTC na stránkách www.extc.cz čerpáme. Omlouváme se a přikládáme dotaz i odpověď ve správném znění. 

………………………………………………………………………………………………………………..

Pomoct příteli skončit s pervitinem

Dobrý den. Můj přítel se rozhodl, že skončí s pervitinem. Užíval ho na různé způsoby něco málo přes rok a já se o něj bojím. Chci se zeptat: 1) Jaké to bude mít následky, když okamžitě ze dne na den nasadí detox? 2) Může mu to i přes děsnou bolest a křeč v břiše nějak ublížit? 3) Jaký je nejlepší postup, jak se toho zbavit? 4) Jak mu můžu pomoct ulehčit ty následky?

Dobrý den, je fajn, že přemýšlíte o tom, jak příteli pomoct a ulehčit mu zvládání následků užívání pervitinu. 

Při užívání pervitinu nevzniká fyzická závislost, která často bývá nepřesně vykreslena například v některých filmech. Většina uživatelů pervitinu zápasí spíše s velkými chutěmi na to pervitin užít, s nadměrnou únavou, úbytkem energie a emočními výkyvy (depresivní stavy, plačtivost, zranitelnost aj.). U každého je však přestávání jiné a může se něčím lišit. S přestáváním to v podstatě nejde jinak než ze dne na den nasadit detox a snažit se to vydržet co nejdéle. Je dobré počítat s dostatkem prostoru pro možnost „dospat se“ a zregenerovat.

K Vaší druhé otázce: křeče v břiše a bolesti pociťují především uživatelé opiátů, jako je heroin, metadon, subutex a další. Nicméně zdravotní komplikace, které by vedly k ohrožení na životě, jsou běžnější spíše u alkoholu a psychiatrických léků – tzv. benzodiazepinů, u nich je vhodnější vysazování v nemocnici a pod dohledem lékařů, protože hrozí epileptické záchvaty.

Na třetí otázku neexistuje univerzální odpověď, protože každému vyhovuje jiná cesta k vysazení pervitinu. Někdo to zvládne sám bez léčby, jiný jde cestou detoxu a hospitalizace různé délky, někdo jde na rok i více do terapeutické komunity. Někomu se povede přestat napoprvé, jiný potřebuje více pokusů. Je proto zásadní, aby si Váš přítel našel takový způsob, který bude jemu vyhovovat. To může probrat s odborníky z drogové oblasti a spolu s nimi zmapovat, co by mu vyhovovalo nejvíce (viz nejbližší K-centrum nebo ambulantní centrum zaměřené na odvykání). Pokud by chtěl přestávat sám, může být nápomocná kniha Pavla Nepustila Bez léčby to jde.

Ulehčení následků je také velmi individuální, protože každý potřebuje něco jiného. Někdo se potřebuje odříznout od drogové scény změnou bydliště, někdo potřebuje nahradit užívání pervitinu jiným způsobem trávení volného času s jinými lidmi, někdo odjede do zahraničí, někdo se zaměří na sport, jiný na školu, práci, pomoc jiným lidem atd. Můžete s přítelem o tom mluvit a vybrat spolu s ním, co by chtěl, případně vyzkoušet, co napadne Vás, že by mohlo fungovat.


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!