Aktuální článek
Konopí motivuje uživatele k fyzické aktivitě, vyvrací zažité stereotypy nová studie

Konopí motivuje uživatele k fyzické aktivitě, vyvrací zažité stereotypy nová studie

  • Většina uživatelů oblíbené rostliny v rámci výzkumu uvedla, že konzumace konopí před nebo po cvičení jim pohyb velice zpříjemnila a také usnadnila následnou regeneraci. Výsledky taktéž naznačují, že konopí pomáhá i k nepřetěžování se.

Američtí vědci z Coloradské univerzity vyzpovídali více než 600 uživatelů ze států, kde je využití konopí legální. Mimo jiné se ptali na to, jak užívání konopí ovlivňuje jejich cvičení a fyzickou aktivitu. Závěry studie, která představuje další milník v boji proti stereotypnímu obrazu „líného huliče“, byly publikovány v dubnu 2019 v odborném žurnálu Frontiers in Public Health

Konopí zvyšuje motivaci

Přibližně 500 respondentů přiznalo, že bylinu užívají nejčastěji buď hodinu před, nebo až čtyři hodiny po cvičení. Na základě dat obsažených v dotaznících vědci vyvodili, že tito respondenti mají tendenci cvičit déle než ti, kteří konopí s pohybem nekombinují. Konkrétní čísla pak uvádí, že subjekty na konopí věnovaly průměrně o 43 minut více aerobním a o půl hodiny více anaerobním cvikům než jejich protějšky. Co to však způsobuje? Podle výzkumníků kvalitu pohybu většinou zhoršují tyto faktory – nedostatek motivace, dlouhá doba zotavení a pramalé potěšení z cvičení. A právě konopí pro některé představuje řešení těchto nesnází. S tím, že „konopí zlepšuje požitek z pohybu“, souhlasilo 70 procent respondentů. Dalších 78 procent potvrdilo, že jim „konopí pomáhá s regenerací“, a přes polovinu účastníků uvedlo, že jim populární rostlina „zvyšuje motivaci“. 

Subjekty užívající konopí věnovaly průměrně o 43 minut více aerobním a o půl hodiny více anaerobním cvikům než neuživatelé. 

Samotní autoři studie v závěru konstatují: „Podle našich informací je tento výzkum úplně první, který se zabývá vlivem a subjektivním názorem na konopí při pohybu. Také jsme celosvětově vůbec poprvé porovnali cvičení pod vlivem rostliny a bez ní. V souvislosti se šířícím se trendem legalizace a velice nízkým podílem fyzické aktivity u Američanů tak doufáme, že naše závěry napomohou ke změnám v sektoru veřejného zdraví a poukážou na vliv konopí při pohybu, a to ať už ten pozitivní nebo negativní.“ 

Aktivní život s konopím

Konopný výzkum se tak nadále pokouší postavit mediálním stereotypům o uživatelích oblíbené rostliny. V současné době vzniká více a více studií, které ukazují, jak aktivní životy mnohých konopných nadšenců, tak přínosné efekty byliny na zdraví člověka. Není tomu tak dávno, co byl zveřejněn výzkum, jehož výsledky nasvědčují tomu, že u uživatelů konopí je ve srovnání s těmi, kdo rostlině neholdují, menší pravděpodobnost vzniku obezity.

Zdroj: www.marijuanamoment.net

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!