Aktuální článek
Pacienti s roztroušenou sklerózou si pochvalují konopí a vysazují běžné léky

Pacienti s roztroušenou sklerózou si pochvalují konopí a vysazují běžné léky

  • Cílem nové klinické studie publikované v dubnu v lékařském žurnálu Neurology bylo prozkoumat potenciál konopí při potlačování symptomů u 77 pacientů trpících roztroušenou sklerózou.

V průběhu prvních čtyř kontrol po zahájení léčby shromažďovali lékaři informace o subjektivních i objektivních proměnných souvisejících s mírněním příznaků nemoci. Výzkum byl následně doplněn o data uvedená samotnými pacienty v podrobném hodnotícím dotazníku, aby bylo možné stanovit, zda a jaký vliv mělo konopí na jejich fyzické a duševní zdraví. Naprostá většina pacientů uvedla, že se jejich subjektivní vnímání zdravotního stavu výrazně zlepšilo – 71 procent pociťovalo méně bolestí, 43 procent zaznamenalo méně křečí a 42 procent zlepšení kvality a délky spánku. 34 procent respondentů navíc po zahájení konopné léčby buď omezilo, nebo zcela vysadilo opiáty, benzodiazepiny a další podpůrná léčiva, což podle autorů dokládá, že došlo ke zmírnění symptomů choroby.

Naprostá většina pacientů konopí velmi dobře snášela a jeho vedlejší účinky považovala za přijatelné, nejčastěji jmenovaná pak byla únava a ospalost, která postihovala 6 procent respondentů. Pouze 14 procent užívání konopí přerušilo, nejčastěji kvůli vysokým nákladům (36 procent) nebo neuspokojivým výsledkům (36 procent). V závěru se dočteme, že „pacienti trpící roztroušenou sklerózou, kteří zahájili léčbu konopím, pozorovali výrazné subjektivní zlepšení projevů choroby a vysokou míru tolerance organismu ke konopným preparátům. Byli schopni omezit nebo zcela ukončit užívání dalších léků – opiátů, stimulantů a benzodiazepinů.“

Zdroj: n.neurology.org

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!