Aktuální článek
Za málo peněz hodně muziky 05: 1flfsoap, Manon Meurt, Souvrat

Za málo peněz hodně muziky 05: 1flfsoap, Manon Meurt, Souvrat

  • Během svých toulek českou alternativní scénou jsem často vzpomínal na osmdesátkové pokusy indie kapel o propojení taneční muziky a kytarovek a říkal si, jak mi to v české louži chybí.

1flfsoap 

Nu, kluci z 1flfsoap se toho zhostili na výsost dobře. Bubny, kytara, pár synťáků skloubené s rockovou energii hlavních projektů dua Lukáš Palan/Michal Janík (Acute Dose, Ghost of You) fungují naprosto geniálně. Směs kytarových valů, jednoduchých, ale úderných bubenických kumštů s občasným vpádem kláves exploduje, nabíjí vzduch pozitivním tanečním nábojem tekoucím až na dřeň. Jak samí tvrdí: „Chcem vyhnat z měst zápach electroswingu.“ My ostatní můžeme jen doufat, že se to povede. Samozřejmě jste se všichni podivili nad jejich názvem, který je vskutku elegantní zkratkou jednoduchého a zcela běžného anglického sousloví „one foot long fecal sandwich of audio penis.“ Jak se prej říká v Brně – to je vál.

Manon Meurt 

Výše jsem zmínil kytarový val – nosný prvek jednoho z nejhlučnějších žánrů, který se jmenuje shoegaze. Přesně v tomto hudebním odvětví se pohybuje nepochopitelně talentovaná grupa z Rakovníku vystupující pod názvem Manon Meurt. Tahle kapela měla od začátku jasno. Devadesátkové vlivy legend, jako jsou My Bloody Valentine a Slowdive, jsou jen minimálně citelné – a je to dobře. Shoegaze je na vzestupu a můžeme být rádi, že se v české kaluži takové uskupení pohybuje. Neobjevuje se otázka, zdali jsou dobří, ale jak moc jsou dobří. Vždyť během jednoho z jejich prvních koncertů sloužili jako předskokani králů My Bloody Valentine. (Zvukař kapely MBV prohlásil během zvukovky, že byli i na něj moc hluční.) Jejich hudba je plná zpětných vazeb, tekoucích, ne-li krvácejících kytar, ambientního zpěvu a silných basových linek. Vzhledem k jejich inspiračním zdrojům slibuje živý poslech téměř transcendentní stavy vnímání mazající hranici mezi smyslovým a metafyzickým. V říjnu roku 2018 vydali své druhé studiové album MMXVIII.

Souvrat

Další celek na své debutové album však stále čeká – leč se na tom dělá. Jedná se o písničkářské těleso Souvrat. Tento pár je na hony vzdálen výše uvedeným nepřátelům ticha. Počin jako Souvrat si vychutnáte ve své oblíbené kavárně či jiných komorních příležitostech. Nádherně sladěný lyrický počin z dílny nádherně sladěného textovo-hudebně nadaného páru (Zuzana Vantuchová, Martin Barinec). Z jejich projevu emanuje harmonie a v textech rezonuje nostalgie, naděje i melancholie s láskou. Pokud někde zavadíte o kapelu Souvrat, v klidu se posaďte a nechte se unášet – či ponořit, to už je na vás.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!