Aktuální článek
Dívka se před vstupem na festival předávkovala MDMA, protože se bála, že by ji u ní mohla najít policie

Dívka se před vstupem na festival předávkovala MDMA, protože se bála, že by ji u ní mohla najít policie

  • Alex Ross-Kingová ve svých devatenácti letech zemřela na hudebním festivalu Fomo v Sydney v důsledku předávkování tabletami s MDMA. O typický případ předávkování se však nejedná – zbytečně velkou dávku drogy požila ještě před vstupem do areálu, protože se bála, že by u ní tablety mohla objevit policie.

V pondělí řešil případ Ross-Kingové soud v Novém Jižním Walesu. Soudní spis uvedl, že dívka pocházející z centrální oblasti pobřeží požila přibližně tři čtvrtiny pilulky MDMA společně s alkoholem v mikrobuse po cestě na festival Fomo, který se v lednu konal v obci Parramatta. Advokátka Peggy Dwyerová soudu sdělila, že zesnulá následně požila ještě celé dvě další tablety, aby se vyhnula riziku, že u ní drogy na festivalu objeví policie „Kingová svým přátelům později sdělila, že spolkla všechny pilulky, protože se bála, že jí policisté prohledají a zadrží kvůli přechovávání drog,“ sdělila Dwyerová soudu v rámci líčení. 

Kdo je viníkem?

Dwyerová svůj proslov k průběhu vyšetřování zahájila poznámkou, že toho dne bylo opravdu horko – v areálu festivalu bylo mezi 31 a 34 stupni Celsia. „Jeden z přátel zesnulé uvedl, že vyrazili v pravé poledne a už po pěti minutách chůze od minibusu k hlavní bráně festivalu byli všichni úplně zpocení,“ poznamenala vyšetřovatelka. O několik hodin později seděla Ross-Kingová se svými kamarády pod stromem a popíjela vodku s redbullem. „V tu chvíli již vypadala dost omámeně, potila se a byla zrudlá,“ pokračovala Dwyerová. 

Průzkumy v Austrálii ukázaly, že dvojitou dávku extáze na festivalech požila až polovina jejích uživatelů. 

Její přátele jí proto zašli pro vodu a led, aby se mohla trochu zchladit, ale mezitím se jí už ujali zdravotníci. Lékaři ji vzali do stanu, kde již dle vyšetřovatelky byla „ve vážném zdravotním stavu,“ její tělesná teplota přesahovala 41 stupňů a měla rychlý a nepravidelný tep. Zdravotníci se ji proto rozhodli převézt do Westmeadské nemocnice, kam byla dovezena chvíli po páté odpolední již v bezvědomí. Asi o deset minut později se jí zastavilo srdce. Lékaři se ji poté snažili přibližně 4 hodiny neúspěšně resuscitovat a v 21:15 konstatovali smrt. 

Případů přibývá

Smrt Ross-Kingové je nyní jedním z šesti případů předávkování, které se za poslední dobu vyšetřují v Novém Jižním Walesu. Dwyerová upozorňuje, že „počet obětí drog na některých hudebních festivalech v poslední době nebývale stoupá.“ Soud proto zvažuje zavést opatření, která by růst počtu úmrtí na těchto hudebních festivalech do budoucna zastavila. Některé z řešení by měly být navrženy dle přístupu harm reduction, který cílí na zmírnění rizik spojených s konzumací zakázaných látek, a to nenásilným způsobem. Dle Dwyerové zahrnují tyto možnosti například „možnost testování složení drog přímo na festivalech či řešení problémů s přílišnou intervencí policie.“ 

Policie a ochranka často sehrává „zásadní roli“ při poskytování první pomoci předávkovaným, na druhou stranu jejich přítomnost může jistá rizika spojená s užíváním drog naopak zvyšovat. 

Po lednové smrti Ross-Kingové se do smutné statistiky předávkovaných zapsal 23letý Joseph Pham a 21letá Diana Nguyenová. Oba zmínění zemřeli na festivalu Defqon.1, který se 15. září konal ve městě Penrith. Dalšími obětmi jsou 19letý Callum Brosnan z festivalu Knockout Games of Destiny, který se konal v olympijském parku v Sydney 9. prosince, a Josh Tam, jenž zemřel na festivalu Lost Paradise na centrálním pobřeží 29. prosince. Šestým případem, kterému se probíhající šetření věnuje, je smrt Hoanga Trana. Ten zemřel po festivalu Knockout Circuz v prosinci roku 2017.

Dvojitá dávka

Tehdy 19letý Callum Brosnan požil dávku o množství šesti až devíti tablet. Rozbor jedné ze zbylých tablet ukázal, že obsahovaly až 76 % účinné látky, což je dle slov Dwyerové velmi vysoká koncentrace. „Zda zbylé drogy obsahovaly účinnou látku ve stejné koncentraci, není jisté, ale je to nanejvýš pravděpodobné,“ nechala se slyšet Dwyerová.

Testování složení drog přitom podporuje spousta odborníků i zdravotnických organizací. 

Vyšetřování mimo jiné řeší možný vliv velkého počtu policejních jednotek na chování účastníků festivalů. Například v případě Ross-Kingové se přítomnost policie na festivalu stala přímým spouštěcím mechanismem předávkování. Zvyk „pro jistotu“ požít dvojitou dávku drogy je přitom dle slov vyšetřovatelky mezi účastníky festivalu poměrně rozšířený. Průzkumy provedené v Austrálii ukázaly, že dvojitou dávku extáze na festivalech požila až polovina jejích uživatelů.

Strach z policie

„Vážený soude, předpokládám, že uznáte, že k tomuto rozhodnutí často dochází, jako tomu bylo i v případě mladé Alex, z důvodu obav z osobní prohlídky a následného zadržení policií z důvodu přechovávání drog,“ prohlásila Dwyerová u soudu. Dále dodala, že policie a ochranka sice často sehrává „zásadní roli“ při poskytování první pomoci předávkovaným, ale na druhou stranu jejich „přítomnost a chování“ může jistá rizika spojená s užíváním drog naopak zvyšovat. „Aby soud nebezpečné vzorce chování spjaté s užíváním drog plně pochopil, rozhodl se po letošních úmrtích provést rozhovory s několika občany, kteří si sami zkušeností s vedlejšími účinky zakázaných látek prošli,“ uvedla Dwyerová. „Řada účastníků festivalů přitom uvedla, že při konzumaci drog často jednali neuváženě, neboť se báli policie. V takových případech drogy užili před příjezdem do areálu festivalu, aby se vyhnuli konzumaci zakázaných látek na veřejnosti.“ 

Svým přátelům později sdělila, že spolkla všechny tablety, protože se bála, že jí policisté prohledají a zadrží kvůli přechovávání drog. 

Na pondělním zasedání soudu Dwyerová uvedla, že všech šest smrtí předávkováním spojují „společné motivy.“ Ve všech případech došlo k užití více než jedné tablety či kapsle MDMA, což se následně stalo i hlavní příčinou smrti všech vyšetřovaných obětí. V některých případech, mezi které patří i Ross-Kingová či Tranová, se oběti před úmrtím chovaly agresivně či způsobem, který naprosto neodpovídal jejich běžnému chování. Ve všech případech hrálo významnou roli i horko v areálech festivalů a u většiny obětí byla těsně před smrtí lékaři naměřena extrémně vysoká tělesná teplota. „Jakmile tělesná teplota stoupne nad 40 stupňů Celsia, tělo rychle ztrácí schopnost tuto teplotu efektivně regulovat,“ poznamenala Dwyerová. „V takovou chvíli tělesná teplota stále stoupá, což může vést až ke selhání několika orgánů, poruchám srážlivosti krve a nakonec i otoku mozku. Úmrtnost v případech hypertermie spojené s přehřátím těla na teploty vyšší než 40 stupňů Celsia je vysoká.“ 

Propaganda proti pokroku

Dwyerová dále uvedla, že ve všech vyšetřovaných případech byli rodiče obětí šokovaní, že jejich děti vůbec drogy užívaly. Dwyerová se vyjádřila k případu Brosnana: „Rodiče Calluma nikdy ani nenapadlo, že by jejich syn snad mohl užívat drogy, protože se mu ve všech ohledech v životě dařilo – byl chytrý, kreativní a navíc i velmi zodpovědný.“ Vyšetření těchto případů je v dnešní situaci naprosto zásadní. Narůstající počet obětí v Novém Jižním Walesu volá po zavedení progresivních opatření, mezi které patří i testování drog na festivalech. Vláda v čele s premiérkou Gladys Berejiklianovou přitom stojí zcela zásadně proti jakýmkoli takovým návrhům. 

Ve všech případech hrálo významnou roli i horko v areálech festivalů a u většiny obětí byla těsně před smrtí lékaři naměřena extrémně vysoká tělesná teplota. 

Testování složení drog přitom podporuje spousta odborníků i zdravotnických organizací. Pro zavedení těchto pokrokových opatření je například nezisková lékařská organizace The Royal Australasian College of Physicians (RACP), australská unie spojující všeobecné lékaře Royal Australian College of General Practitioners a mimo jiné i bývalý federální policejní komisař Mick Palmer. Státní zástupkyně Harriet Grahamová byla pověřena tím, aby vedla jednání o tomto problému, která trvala dva týdny. „Ačkoli si to neumíte představit, předávkování drogami může hrozit i vašim dětem,“ nechala se Grahamová slyšet při zahájení jednání. „K drogám se může dostat kdokoli, kdo vyrazí na hudební festival… Obětem dlužíme řádné vyšetření.“ 

Zdroj: www.theguardian.com 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!